BANKE GAYFRIENDLY, ALI…

Krediti povoljniji za hetero parove, LGBT čekaju zakon

29.10.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Portal Crol istražuje kakve će financijske pogodnosti LBGT parovima donijeti Zakon o životnom partnerstvu, jedna od njih bit će i povoljniji krediti za gay parove.

U Erste&Steiermärkische Bank kazali su da "kontinuirano nastoje prilagoditi svoje usluge, kreditne proizvode i procese, željama i potrebama svojih klijenata" te da "pritom uvažavaju posebnosti i specifičnosti svakog klijenta ponaosob", dok su iz Zagrebačke banke kazali da će "svoje usluge prilagoditi i nakon što se usvoji Zakon o životnom partnerstvu", piše Crol

Iz Reiffeisen banke poručuju da "seksualna orijentacija potencijalnih klijenata ni na koji način ne utječe na ugovaranje bilo koje usluge u bankama". Istu politiku slijede i u Privrednoj banci Zagreb, iz koje kažu da "banka pri pružanju bankovnih i financijskih usluga klijentima ne pravi razliku između klijenata i postupa sukladno pozitivnim propisima RH koji uređuju bankovno poslovanje".

Tako pojedinac može opunomoćiti svog partnera za korištenje sredstava na vlastitom bankovnom računu, bilo da je riječ o svakodnevnim troškovima ili štednji. Nikakvih prepreka nema ni kad je riječ o institutu sudužnika i jamaca, stoji u odgovorima Zagrebačke banke, Reiffeisen banke, Erste&Steiermärkische Bank te Privredne banke Zagreb.

Ipak, razlika je vidljiva kod podizanja kredita jer je ova usluga u gotovo svim bankama povoljnija za parove, odnosno obitelji. "Kreditna sposobnost para povoljnija je od kreditne sposobnosti pojedinca - u ovom slučaju partnerstvo se dokazuje vjenčanim listom ili potpisanom Izjavom o bračnoj zajednici, te za izvanbračne zajednice, potvrdom kod javnog bilježnika ili osobnim iskaznicama izvanbračnih partnera na kojima je navedena ista adresa", stoji u odgovoru Zagrebačke banke.

Kako se dalje navodi, banke će, u slučaju usvajanja Zakona o životnom partnerstvu, omogućiti da i "istospolne zajednice imaju povoljniju procjenu kreditne sposobnosti".