novi šef

Kreću veliki rezovi: Iduće godine u Zagrebačkom holdingu čak 750 otkaza?!

09.11.2021 u 18:43

Bionic
Reading

Uprava Zagrebačkog holdinga planira do 15. prosinca otpustiti 750 djelatnika. Taj je plan u utorak na sastanku sa sindikata izložila Uprava Holdinga na čelu s predsjednikom Ivanom Novakovićem, doznaje Jutarnji list.

Prema informacijama iz Holdinga, riječ je o 750 djelatnika na rukovodećim mjestima i u administraciji Holdinga koji bi najavljenom sistematizacijom trebali ili ostati bez posla ili biti prebačeni na druga radna mjesta. Najkasnije do 15. prosinca, doznajemo, otkazi se moraju usuglasiti kako bi Holding mogao osigurati dovoljnu količinu sredstava za isplate otpremnina. Ilustracije radi, rez od 750 radnih mjesta u Holdingu znači da se u svakoj od ukupno 17 podružnica i trgovačkih društava mora otpustiti najmanje 45 ljudi, javlja Jutarnji list.

Potvrdila je to Jutarnjem i predsjednica sindikata Čistoće Mirjana Kaltak, napominjući da još ništa nije usuglašeno i da očekuje još nekoliko sastanaka s Upravom i predsjednikom Ivanom Novakovićem do kraja godine na tu temu.

'Uprava Holdinga nam je danas održala prezentaciju na kojoj su objavili da je 750 djelatnika Holdinga višak. Mi smo svjesni da su određena radna mjesta u različitim podružnicama izmišljena i dodjeljivana po stranačkom i rodbinskom ključu, ali smo također upozorili Upravu da bi se prije nove sistematizacije morala napraviti i nova organizacija' ispričala je Kaltak za Jutarnji.

Naime, među 750 radnih mjesta predloženih za rezanje rade uglavnom ljudi s ugovorima na neodređeno, a to onda zahtijeva proceduru i ne može se lomiti preko koljena.

Također, govora je na sastanku bilo i o ujednačavanju koeficijenata za ista radna mjesta unutar različitih podružnica koje imaju različite plaće. Tako, navodi, referent u ljudskim resursima ima različiti koeficijent u Čistoći, Zagreb parkingu i Cestama.

Podsjetimo, Jutarnji list je prvi pisao da Uprava Holdinga planira rezanje radnih mjesta visokopozicioniranih zaposlenika koji "na svojim poslovima rade malo ili gotovo ništa", kako kažu sindikati. Inače, predsjednik Uprave Novaković je na posljednjoj sjednici Gradske skupštine rekao da Holding "ima 27 posto zaposlenika u administraciji na dobro plaćenim pozicijama, a istovremeno fali radnika na gradilištima, čistača, perača ulica, vozača ili radnika u Zrinjevcu".