LINIĆEVE MJERE

Kreće otpuštanje 20 tisuća zaposlenih i likvidacija neplatiša

20.09.2012 u 20:06

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić rekao je večeras u Dnevniku HTV-a kako se kreće u otpuštanje 20 tisuća zaposlenih u državnoj upravi i javnom sektoru

Usto je najavio kako će državni službenici i sljedeće godine biti bez dodataka na plaću, božićnica, regresa, bonusa…

Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, koji je dana predstavio, a koji će očekuje, bit će na snazi od 1. listopada. 'Vi koji se bavite poslom morate izvršavati svoje obveze. Više nema tolerancije neodgovornog ponašanja, to moramo promijeniti', poručio je ministar financija neplatišama.


Onima za koje procijeni da imaju perspektive Vlada će pomoći da se izvuku iz problema. 'U šest mjeseci ćemo riješiti 60 tisuća pravnih subjekata koji nisu svoje obveze ispoštivali. Nema odgađanja, iza 1. listopada, kada se pretpostavlja da će Zakon biti usvojen, rokovi plaćanja su 30 dana', pojašnjava i dodaje da ista pravila vrijede i za državne jedinice. 'Općine i gradovi morat će naći dodatna sredstva i smanjivati troškove', neumoljiv je Linić.

Naglasio je kako treba spašavati tvrtke koje imaju tržište, dati potporu sposobnim ljudima. 'Banke vode inicijativu oko konsolidacije Konstruktora i traže s nama partnere… Vlasnici Konstruktora će se izvlastiti, mi preuzimamo i tražimo novog vlasnika, tko neće ide stečaj i slijedi prodaja imovine', rekao je Linić.

Iako je BDP pao za 2,2 posto a ne 2,1 posto kako se ranije mislilo, Linić ne gubi optimizam te i dalje tvrdi kako ćemo godinu završiti na nuli.