na godišnjoj razini

Krajem rujna broj osiguranika HZMO-a manji za 36.599

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 08.10.2020 10:36
  • Objavljeno 08.10.2020 u 10:33
Red ispred HZZ-a

Red ispred HZZ-a

Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic

Krajem rujna broj osiguranika pri Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) spustio se na 1.549.077, što je u odnosu na kolovoz pad od 0,3 posto, dok u odnosu na prošlogodišnji rujan predstavlja pad od 2,3 posto ili 36.599 osoba, pokazuju najnoviji HZMO-ovi podaci. Najnoviji podaci HZMO-a za ukazuju na nastavak pada broja osiguranika na mjesečnoj razini dok je na godišnjoj usporen trend pada koji traje od travnja, primjećuju analitičari Raiffeisen banke (RBA).

Promotri li se broj osiguranika po djelatnostima na mjesečnoj razini, najsnažniji pad za 12,1 posto u odnosu na kolovoz zabilježen je u kategoriji djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (koja sudjeluje u ukupnom broju osiguranika s udjelom od 6,6 posto), što je bilo i očekivano obzirom na završetak turističke sezone.

Slijede administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (pad od 3,3 posto) te poslovanje nekretninama (minus 2,2 posto).

S druge strane, ublažavanju mjesečnog pada najviše je pridonio rast u kategoriji obrazovanje (7,4 posto u strukturi osiguranika) koji je iznosio 9,4 posto. Rast u toj kategoriji  uobičajena je pojava u rujnu, zbog zapošljavanja povezanog s početkom školske godine.

Od ostalih kategorija s relativno većim udjelom u strukturi osiguranika, prerađivačka industrija (15,7 udjela) zabilježila je mjesečni rast od 0,2 posto, trgovina na veliko i malo (15,5 posto udjela) pad po stopi od 0,9 posto dok je javna uprava i obrana zabilježila rast od jedan posto.

Na godišnjoj razini broj osiguranika niži je za 36.599. Među djelatnostima koje su u rujnu, na godišnjoj razini,  zabilježile najsnažniji pad ističe se djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane kod koje je nastavljen trend pada sedmi mjesec zaredom koji je u rujnu iznosio 19,1 posto godišnje kao rezultat smanjenje turističke aktivnosti zbog pandemije.

Slijede kategorije djelatnosti kućanstava kao poslodavaca (-15,6 posto) te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (pad 7,7 posto). Najsnažniji godišnji rast osiguranika evidentiran je u kategoriji građevinarstvo, po stopi od 4,9 posto, te je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine.

Kod kategorija s visokim udjelima u strukturi osiguranika zabilježen je pad pri čemu je prerađivačka industrija zabilježila pad od 2,1 posto, trgovina na veliko i malo dva posto, dok je javna uprava i obrana zabilježila pad od tri posto.

"Broj osiguranika registriranih pri HZMO-u i u nastavku će godine nastaviti s negativnim kretanjima na mjesečnoj i godišnjoj razini. S jesenskim mjesecima i završetkom turističke sezone povratak sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih pridonijet će negativnom trendu. S druge strane, Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19 ublažit će negativna kretanja i tako smanjiti potencijalne šokove na tržištu rada", navodi se u analizi RBA.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!