TRŽIŠTE KAPITALA

Kraj tjedna na Zagrebačkoj burzi u crvenom, fokus na poslovnim rezultatima

Bionic
Reading

Zadnji radni dan u tjednu je hrvatskom tržištu kapitala donio loše raspoloženje pod utjecajem izraženih negativnih kretanja na europskim burzama i poslovnih rezultata za drugi kvartal

Dionički indeksi Zagrebačke burze su nakon trodnevne pozitivne serije u petak zaključili u crvenom teritoriju. Indeks CROBEX je uknjižio gubitak od 0,92 posto te zaključio na 1.595,26 bodova, čime je gotovo potpuno poništio dobitke iz prethodna tri dana. CROBEX je tako i na tjednoj razini oslabio za 0,67 posto što je njegov treći uzastopni tjedni pad. I svi drugi dionički indeksi su u petak izgubili na vrijednosti, a najviše je pao indeks blue chip dionica CROEBX10, i to za 1,04 posto.

Likvidnost se ponešto poboljšala u odnosu na prethodni dan, ali je ukupni dionički promet i dalje iznosio skromnih 5,5 milijuna kuna, pri čemu je samo jedno izdanje ostvarilo milijunski promet. Bile su to dionice Hrvatskog Telekoma, koje su kraj dana dočekale na 173,00 kune, što predstavlja pad od 0,83 posto, i to nakon objave poslovnih rezultata za drugo tromjesečje.

Još nekoliko zvučnijih imena je objavilo svoje poslovne rezultate, kao što je Ericsson Nikola Tesla, čije su dionice potom pale za više od tri posto na 1.260,00 kuna uslijed niže kvartalne dobiti koju je kompanija ostvarila u odnosu na isto razdoblje prošle godine. S druge strane, unatoč rastu dobiti i u drugom tromjesečju, dionice Podravke su zaključile s neznatnim padom od 0,24 posto na 410,00 kuna.

Slab dan među likvidnijim izdanjima još su imale i dionice Valamar Riviere s gubitkom od 1,67 posto, Atlantska plovidba s minusom od 1,41 posto te povlaštene dionice Adrisa koje su pojeftinile za 1,08 posto. Titulu dobitnika dana su ponijele dionice Karlovačke banke koje su uzletjele više od 27 posto nakon najave postojeća dva dioničara o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje.

Dobitnik dana: Karlovačka banka +27,14% 8,90

Gubitnik dana: Institut IGH -12,84% 9,50

CROBEX: -0,92% 1.595,26

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.