Jens Weidmann

Kraj ere jeftinog novca? Njemački guverner očekuje normalizaciju monetarne politike u eurozoni u 2022.

18.06.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Krizna kupovina obveznica u eurozoni trebala bi uskoro završiti, izjavio je guverner njemačke središnje banke Jens Weidmann, procijenivši da bi se monetarna politika Europske središnje banke (ECB) trebala normalizirati u 2022. godini

ECB kupuje obveznice u sklopu kriznog pandemijskog programa PEPP ukupne vrijednosti 1.850 milijardi dolara kako bi spriječio rast troškova zaduživanja u eurozoni i time podupro gospodarstvo.

Na prošlotjednoj sjednici potvrdili su ključne kamatne stope od nula posto, te kamatne stope na depozite banaka od minus 0,5 posto.

Poručili su također da će nastaviti kupovati obveznice u sklopu kriznog programa "barem do kraja ožujka 2022. godine, a definitivno dok se ne zaključi da je kriza koju je prouzročio koronavirus završila".

"PEPP mora biti ugašen kada završi kriza zbog koje je uspostavljen", istaknuo je njemački guverner, član upravnog vijeća ECB-a, u razgovoru za poslovni dnevnik Handelsblatt.

Uvjeti za normalizaciju monetarne politike konsolidirani su ekonomski oporavak i ukidanje mjera potrebnih da se pandemija suzbije, a oni bi trebali biti ispunjeni 2022. godine, rekao je Weidmann prema izvješću njemačkog lista.

  • +18
Christine Lagarde, šefica ECB-a Izvor: EPA / Autor: ARMANDO BABANI