IZAZOV OD 180 MIL. EURA

Kosovski embargo otvara vrata hrvatskim izvoznicima

28.07.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Zabrana uvoza robe iz Srbije na Kosovo mogla bi potrajati dok Srbija ne prizna samostalnost te nove države, što bi trebale iskoristiti hrvatske tvrtke jer zbog embarga će Kosovu najviše trebati građevinski materijal te prehrambeni i tekstilni proizvodi. Ipak, s Kosova napominju da će nam izvozna ofenziva na njihovo tržište uspjeti samo ako budemo cjenovno konkurentni

Odluka kosovske vlade o uvođenju embarga na uvoz proizvoda iz Srbije na Kosovo i carinjenju od 10 posto pri uvozu robe iz Bosne i Hercegovine nesumnjivo će utjecati na kretanje robne razmjene u regiji, a to je prilika koju bi trebale iskoristiti hrvatske tvrtke da bi povećale plasman svoje robe na kosovsko tržište. Naravno, pitanje je hoće li ta odluka ostati na snazi jer je Srbija najavila rješavanje spora u okviru Cefte.

U prvih šest mjeseci 2011. podbacio izvoz na Kosovo

Hrvatski je izvoz na Kosovo lani iznosio 54,7 milijuna eura, a uvoz iz te zemlje bio je u vrijednosti od 2,8 milijuna eura. Iz godine u godinu robna razmjena Hrvatske i Kosova je u porastu pa se tako, primjerice, od 2002. do 2010. godine povećala za 32,7 milijuna eura u korist Hrvatske. Međutim, u prvih šest mjeseci ove godine Hrvatska je na Kosovo izvezla robe za samo 15,9 milijuna eura, što je podbačaj od 12 posto u odnosu na lani. Prema vrijednostima ukupne robne razmjene, Kosovo se nalazi na 51. mjestu kao vanjskotrgovinski partner Hrvatske.

No osobe s kojima smo razgovarali na Kosovu uvjerene su da će zabrane uvoza biti dokle god Srbija i BiH ne priznaju kosovsku državu te svu njezinu dokumentaciju, u što spadaju carinske deklaracije, zbog čega je vlada Hashima Thacija uzvratila udarac i uvela embargo.

Ako odluka kosovske vlade ostane na snazi, za Hrvatsku se otvara daleko širi prostor za izvoz na to tržište. Kako je u razgovoru za Business.hr kazao Agim Shahini, predsjednik Alijanse za biznis Kosova, koja je sa 10 tisuća članica najveće udruženje poslovnih udruga i tvrtki u toj zemlji, godišnji uvoz iz Srbije iznosi 300 milijuna eura, dakle pet puta više nego iz Hrvatske. Sada bi, smatra Shahini, 60 posto onoga što uveze iz susjedne Srbije, dakle oko 180 milijuna eura vrijedne robe, moglo dolaziti na Kosovo upravo iz Hrvatske. Predsjednik kosovskih poslodavaca uvjeren je da će embargo za Srbiju i BiH ostati na snazi i da hrvatske tvrtke moraju to iskoristiti.

'Pozivam biznismene iz Hrvatske da dođu na Kosovo. Dat ćemo im sve upute što trebaju raditi i koji proizvodi nam trebaju. Naša Alijansa i Hrvatska gospodarska komora (HGK) potpisali su u ožujku ove godine sporazum o suradnji da bi još više olakšali dolazak tvrtki iz Hrvatske na Kosovo, a sada je prava prilika', poručuje Shahini.

Kosovo iz Srbije najviše uvozi građevinski materijal te prehrambene i tekstilne proizvode. No problem s hrvatskom robom je u njezinoj cijeni - zbog transporta je, naime, dosta skuplja od one koja dolazi iz Srbije.

'Iz Hrvatske možemo dobiti kvalitetnije proizvode, ali oni bi trebali biti i jeftiniji', kaže Shahini. Niže cijene od hrvatskih imaju i proizvodi iz BiH iako se na njih plaća i carina. Zbog toga Kosovo, unatoč embargu, a toga je svjestan i Shahini, neće moći izbjeći dolazak robe iz Srbije koja će stizati preko alternativnih pravaca, Crne Gore, Albanije ili Makedonije, no ipak ne u onim količinama kao redovnim putem.