SRIĆA TRAŽI POTPORU HSLS-A

Kosora ne zanima Hrvatska kao 'europska Kalifornija'?

  • Autor: L.Filipović
  • Zadnja izmjena 03.02.2011 20:34
  • Objavljeno 04.02.2011 u 07:00
velimir srića, darinko kosor

velimir srića, darinko kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Predsjednik zagrebačkog HSLS-a Velimir Srića nada se da će vizija razvitka Hrvatske koju je iznio u svojoj novoj knjizi 'Hrvatska 2020' biti prihvaćena u njegovoj stranci kao nacionalna strategija razvoja i kao takva ponuđena biračima

Srića Hrvatsku za deset godina vidi kao europsku Kaliforniju, zemlju inovacije, znanja i zdravog života, čiji bi zamašnjak razvoja bio bioinformatički turizam.

Država bi, smatra on, trebala iskoristiti sve svoje resurse kako bi se svi naši ugostiteljski i turistički kapaciteti preobrazili u mjesta zdravog života, intenzivne upotrebe informatičke tehnologije i konzumiranja organske hrane.

Gradili bi se hoteli i apartmani koji bi bili kombinacija turističke bolnice, informatiziranog sanatorija, wellnesa, fitnesa i restorana sa zdravom prehranom. Tu bi svoju priliku našla naša medicina, farmaceutska industrija, poljoprivreda.

Sve bi djelatnosti, piše Srića u svojoj knjizi, trebale služiti ciljevima bioinformatičkog turizma: sport, kultura, cestogradnja, građevinarstvo, pa čak i brodogradnja.

Šansu za brodogradilišta Srića vidi u gradnji brodova-parkirališta, kojima bi se riješio problem parkinga u obalnim gradovima u špici sezone. Izvan sezone takvi bi se brodovi mogli preurediti u skladišta, putujuće sajmove ili ploveće izložbe. Srića smatra da bi brodovi-parkirališta bili naš vrhunski izvozni proizvod.

Ovo je samo djelić Hrvatske kakvoj se 2020. nada predsjednik zagrebačkog HSLS-a, a na kraju knjige nudi konkretna šezdeset i tri koraka kako bi se sve navedeno pretočilo u stvarnost.

Tijekom narednog tjedna o svojoj viziji Srića bi trebao porazgovarati i sa svojim stranačkim šefom Darinkom Kosorom. On mu je, kaže Srića, rekao da je pročitao knjigu, ali dosad nisu našli priliku da o njoj ozbiljnije prodiskutiraju.

'Mislim da je knjiga zbunila i iznenadila moje stranačke kolege. Nadam se da će moje ideje biti prihvaćene. Naravno, za sad je to samo nada i to se tek treba konkretizirati. Trenutno u stranci radimo na gospodarskom programu i vidjet ćemo što će biti prihvaćeno i u kojem obimu iz moje knjige', kaže za tportal Srića.

Nakon njegovih riječi pokušali smo doznati kako se 'Hrvatska 2020' dojmila Kosora, međutim on nije 'trzao' na naše direktne pozive i SMS-ove, pa smo se obratili stranačkoj glasnogovornici Andreji Latinović

Preko nje Kosor nam je poručio da još uvijek nije stigao, zbog iznimne zauzetosti, pročitati knjigu – samom autoru je rekao nešto drugo - i da će mu za to trebati narednih tjedan dana! Inače, radi se o lako čitljivom djelu od nekih 240 stranica čiji je predgovor napisao predsjednik Ivo Josipović

Nakon toga nameće nam se pitanje zanima li Kosora uopće uradak njegovog stranačkog kolege.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi