WindEurope

Koronavirus zaustavio i vjetroelektrane, financiranje novih projekata bit će odgođeno

08.04.2020 u 09:16

Bionic
Reading

Ulaganja u nove projekte vjetroelektrana u Europi pala su u 2019. godini gotovo 25 posto, na 19 milijardi eura, a ove se godine očekuje i kašnjenja u financiranju, priopćila je u utorak industrijska skupina WindEurope

Kad se zbroje refinanciranje, akvizicije i druge transakcije vezane za postojeće vjetroelektrane, ukupne investicije u 2019. godini u Eurupi su iznosile 52 milijarde eura, što je za pet milijardi manje nego 2018. godine, istaknula je skupina u svom godišnjem izvješću.

„Projekti vjetroelektrana čine privlačnu investiciju i dugoročno bi trebalo biti dovoljno kapitala za njihovo financiranje. Kratkoročno, globalna ekonomska situacija koja proizlazi iz pandemije COVID-19 je neizvjesna, a kašnjenje u financiranju novih farmi su neizbježna“, navodi se u izvješću.

Ističe se i da će zbog smanjene likvidnosti tržišta dugova zajmodavci vjerojatno manje nuditi sredstva za te projekte, iako bi u normalnim uvjetima trenutno niske kamatne stope bile dobar trenutak za dugoročno posuđivanje i investiranje.

Nepovratni dug osigurava 58 posto svih prikupljenih sredstava za nove projekte vjetroelektrana.

Odgoda od tri mjeseca u izgradnji vjetroelektrana i financiranju projekata mogla bi značiti da bi nova ulaganja u industriju u 2020. godini bila približno na istoj razini kao i u 2019. godini, stoji u izvješću.

Rast veći od toga ovisit će o tome hoće li se tržište u potpunosti oporaviti u 2020. godini, zaključuje se.