GRADNJA AUTOCESTE

Konstruktor potpisao ugovor u Crnoj Gori

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.06.2009 11:31
  • Objavljeno 09.06.2009 u 11:28
autocesta

autocesta

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Šop

Ministar prometa, pomorstva i telekomunikacija u crnogorskoj vladi Andrija Lompar i generalni direktor hrvatskog Konstruktora Željko Žderić potpisali su u utorak u Podgorici ugovor vrijedan 2, 77 milijardi eura o koncesiji za izgradnju autoceste Bar-Boljari, koja ide od krajnjeg juga do krajnjeg sjevera Crne Gore

Autocesta od Bara do Boljara imat će duljinu od 169,2 kilometra, a po projektu hrvatski graditelji će trebati probiti 48 tunela i izgraditi 107 mostova i vijadukata. Najdulji most, oko 5 kilometara, bit će podignut na Skadarskom jezeru.

Cijela investicija, najveća do sada u Crnoj Gori i najveći izvozni posao za Hrvatsku, stajat će 2,77 milijardi eura, od čega će crnogorska vlada osigurati 1,74 milijarde.

Početak izgradnje autoceste kroz Crnu Goru predviđen je u drugoj polovici ove godine, a završetak krajem 2016. godine.

Novoosnovani hrvatski konzorcij Konstruktor, čiji su vlasnici tri hrvatske građevinske tvrtke: splitski Konstruktor-inženjering i zagrebačke tvrtke Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) i Tehnika, sklopio je potpisivanjem ovog ugovora najveći izvozni posao hrvatskog gospodarstva i građevinarstva. Posao stoljeća konzorcij dobio je na javnom natječaju, na kojemu je sudjelovalo još pet građevinskih konzorcija iz Austrije, Grčke, Izraela i Francuske.

Prema riječima izvođača, izgradnja autoceste financirat će se iz cestarine, dijelom iz kredita koji su osigurani kod Zagrebačke banke, a dio će financirati crnogorska vlada. Ponuda hrvatskog konzorcija obuhvatila je projektiranje, izgradnju, financiranje, održavanje i upravljanje autocestom tijekom razdoblja izgradnje i 30 godina koncesije.

Glavna crnogorska autocesta gradit će se po načelu javno-privatnog partnerstva, što je ujedno i prvi projekt javno-privatnog partnerstva u Crnoj Gori.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi