REVIZORI TVRDE

Konstruktor je umjesto dobiti trebao iskazati gubitak

  • Autor: Nikola Bajto
  • Zadnja izmjena 26.10.2010 07:41
  • Objavljeno 26.10.2010 u 07:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Iako je najveća hrvatska građevinska tvrtka Konstruktor inženjering u financijskom izvješću iskazala 6,4 milijuna kuna dobiti u kriznoj 2009. godini, ovlaštena revizorska kuća List utvrdila je da prikazani podaci ne odgovaraju stvarnom stanju te da je zbog upitnih brojki koje dosežu 118 milijuna kuna Konstruktor umjesto dobiti trebao iskazati značajni gubitak

'Zbog specifične situacije u poslovnoj jedinici Katar, po našem mišljenju gubitak poslovne godine treba biti veći za 49 milijuna kuna. U ostalom dijelu poslovanja društva nismo mogli potvrditi realnost potraživanja i financijske imovine iskazanih u

financijskim izvještajima društva u svoti od 69 milijuna kuna. Navedeno utječe na iskaz pripadajućeg dijela imovine, obveza, kapitala i novčanih tokova društva za 2009. godinu', stoji u revizorskom izvješću Lista, koje je sastavni dio Konstruktorovih poslovnih izvješća, izrađenih u kolovozu i od prošlog tjedna dostupnih na web stranicama Fine

Zbog tih je nedostataka List dao Konstruktorovom izvješću revizorsko 'mišljenje s rezervom' te upozorio na još nekoliko činjenica koje opterećuju današnje poslovanje tvrtke, a 'čija će realizacija bitno određivati financijsku poziciju i perspektive društva'. Riječ je o neizvjesnom konačnom financijskom učinku katarskog projekta, upitnom nastavku projekta poslovnog tornja uz splitsku Spaladium Arenu te upitnom održavanju likvidnosti društva.

Naime, Konstruktorov račun 2009. godine bio je blokiran četiri puta na ukupno osam dana, dok se situacija 2010. drastično pogoršala pa je u prvih sedam mjeseci račun bio blokiran 10 puta na ukupno 78 dana, od čega je jedna blokada trajala čak mjesec dana. Poslovni prihodi tvrtke pali su za pola milijarde kuna, sa 2,6 milijardi u 2008. na 2,1 milijardu kuna u 2009. godini. Pad se u potpunosti odnosi na hrvatsko tržište, gdje su se prihodi smanjili sa 2,15 na 1,49 milijardi kuna, dok je u inozemstvu ostvaren rast prihoda sa 500 na 596 milijuna kuna, no pri tome je dio od 49 milijuna kuna, prema navedenom mišljenju revizora, upitan.

Konstruktor je na projektu izgradnje 910 milijuna kuna vrijednog cestovnog čvora u katarskom glavnom gradu Dohi, koji je svojevremeno bio predstavljan kao inozemni 'posao snova', dosad izgubio 164 milijuna kuna. Taj je projekt zbog podcijenjenosti lani zapao u krizu, da bi u lipnju 2009. bila dogovorena nova dinamika radova, za koju su katarske vlasti osigurale dodatna 253 milijuna kuna.

Iako je nastavio radove, Konstruktor još nije sklopio aneks ugovora kojim bi bila obuhvaćena povećana vrijednost posla, pri čemu je naručitelju predočio zahtjeve u iznosu od 440 milijuna kuna. Kako u godišnjem izvješću navodi direktor tvrtke Željko Žderić, Konstruktor je u prihode svoje katarske podružnice za 2009. uračunao i jedan od tih zasad neostvarenih zahtjeva, vrijedan 49 milijuna kuna. Na tu spornu stavku upozorio je već revizor Roedl & Partners, koji je radio reviziju poslovanja Konstruktorove katarske podružnice, a sada i Konstruktorov hrvatski revizor List.

Žderić u svojem godišnjem izvještaju navodi da će naručitelj sigurno priznati barem taj osporeni iznos, a vrlo vjerojatno i znatno veći iznos Konstruktorovih zahtjeva, 'mada je u ovom trenutku još uvijek teško procijeniti točan ishod pregovora, a time i konačnu vrijednost ugovora'.

Drugi projekt koji spominju revizori, splitski poslovni toranj proračunske vrijednosti 740 milijuna kuna, nije ni započet, iako se trebao realizirati odmah po dovršenju Arene. Konstruktor je zbog nemogućnosti osiguranja financijskih jamstava ove godine izgubio i takozvani 'posao stoljeća' na gradnji autoceste u Crnoj Gori, a iako je crnogorska vlada otvorila pregovore s drugim ponuđačem, direktor Žderić u godišnjem izvješću tvrdi da i on ima sličnih problema te izražava nadu u mogućnost povratka Konstruktora u pregovore.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi