ZAGREB, 22.03.

Konferencija o infrastrukturi, logistici i transportu

18.03.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Kako pokrenuti i financirati infrastrukturne projekte? Kako zadovoljiti rastuće potrebe i uzeti svoj dio kolača (povećati prihode, zaposlenost)? Može li jedna država djelovati sama, ili je potrebna regionalna suradnja? Kako iskoristiti potencijale i položaj regije te postojeću infrastrukturu naslijeđenu od bivše države? Koja je pri tome uloga politike, a koja biznisa? Koje su mogućnosti korištenja sredstava Europske unije? Što je prvo – infrastruktura ili logistika? Zašto je multimodalni transport hit u svijetu?

Tim pitanjima bavit će se regionalna konferencija 'Infrastruktura, logistika – teret proračunu ili poslovna prilika zemalja regije' koja će se održati 22. ožujka u zagrebačkom hotelu Westin. O političkim preduvjetima za razvoj infrastrukture, iskorištavanju potencijala regije i mogućnostima koje za to otvara članstvo zemalja regije u Europskoj uniji, na konferenciji će raspravljati visoki državni dužnosnici iz zemalja EU i regije, te same EU.

Nedavno pokretanje tvrtke Cargo 10, zajedničke prijevozničke kompanije regionalnih željeznica potvrđuje da svijest o potrebi regionalne suradnje jača. Cilj ovog povezivanja je dovesti dio željezničkog transporta roba između središnje i jugoistočne Europe na paneuropski prometni koridor X koji prolazi kroz ove zemlje. Potpora i interes za suradnju u projektu stigla je i iz zemlja EU.

Paralelno s ovom inicijativom su samo u Hrvatskoj, Srbiji i BiH, najavljene (ili već u tijeku) investicije vrijedne gotovo 800 milijuna eura u željezničku infrastrukturu i nabavku novih vlakova, uz potporu iz pretpristupnih fondova EU, EBRD-a i Europske investicijske banke (EIB).

Kako pritom iskoristiti prednosti multimodalnog transporta i koje su pretpostavke za to? Multimodalni transport uspješno povezuje sve prometne grane i sredstva sa suvremenim tehnologijama transporta na međunarodnim prometnim koridorima. Na konferenciji će se prikazati koncepti i modeli, te nova saznanja i praktični primjeri iz EU.

'Vječno' je pitanje i s koje strane treba doći inicijativa za infrastrukturne projekte, odnosno privlači li izgrađena infrastruktura logistički i ostali biznis, ili upravo biznis treba dati poticaj za izgradnju infrastrukture?

Perspektiva članstva u EU pred zemlje regije stavlja izazov prilagodbe, ali i otvara nove mogućnosti za unaprjeđenje poslovanja i izgradnju infrastrukture uz pomoć sredstava EU. Koji su preduvjeti za dobivanje tih sredstava te koji su najuspješniji modeli njihovog korištenja? O svemu navedenom će na konferenciji govoriti vrhunski stručnjaci iz regije i EU, koji će izložiti najznačajnije primjere iz EU i svijeta.

Detaljne informacije o sudionicima i programu Konferencije nalaze se na www.infoarena.hr