GOSPODARSKI FORUM

Koje tvrtke idu s Mesićem i Vrdoljakom u Moskvu?

16.02.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Na Gospodarskom forumu i investicijskoj konferenciji u Moskvi, koja će se održati u utorak 17. veljače, sudjelovat će 200-tinjak ruskih i 100 hrvatskih tvrtki, izvjestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK)

Hrvatsko izaslanstvo predvode ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik HGK Luka Burilović, a rusko izaslanstvo zamjenik direktora Sektora zemalja Europe, Sjeverne Amerike i međunarodnih organizacija Ministarstva ekonomskog razvoja Ruske Federacije Sergej Genadjevič Karaulov, predsjednik TIK Ruske Federacije Sergej Nikolajevič Katirin te predsjednik MAP-a (Moskovske asocijacije poduzetnika) Andrej Jevgenjevič Podjenok. I bivši predsjednik RH Stjepan Mesić sudjelovat će na forumu.

Rusko tržište od iznimnog je značaja za hrvatske tvrtke, posebice one koje se bave farmacijom, prehrambenom industrijom, graditeljstvom i proizvodnjom strojeva, navode iz HGK.

Robna razmjena u prvih deset mjeseci 2014. porasla je za čak 25 posto u odnosu na 2013. Ruski izvoz u Hrvatsku iznosio je 1,05 milijarda dolara, a hrvatski u Rusiju 283 milijuna dolara.

Iz HGK navode kako u ovom trenutku velik problem čine i sankcije EU kojima je Rusija izložena od ljeta prošle godine čije posljedice trpe gospodarstvenici obiju zemalja pa će Forum biti prigoda da se postave temelji za buduću suradnju.

Ministar Vrdoljak je istaknuo kako se sve europske tvrtke trude, unatoč trenutačnim poteškoćama, nastaviti gospodarsku suradnju u područjima koja nisu obuhvaćena sankcijama i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti.

Isto to, kako je kazao, rade i hrvatske tvrtke. Ne možemo čekati da sankcije prođu i onda očekivati da ćemo samo nastaviti gdje smo stali prije sankcija. Cijeli niz tvrtki s tržišta izvan EU jedva čeka priliku da se ubaci na naše mjesto. Zato Forum ima dva cilja - sačuvati gospodarsku suradnju, ali i pronaći prostor za unaprjeđenje tih odnosa u budućnosti, tvrdi Vrdoljak.

Burilović ističe nužnost potpore domaćim tvrtkama. Hrvatskim gospodarstvenicima koji su uložili puno truda i sredstava za proboj na rusko tržište sada je potrebna pomoć i potpora u očuvanju njihovih pozicija, kazao je.

Napominje kako je HGK, kao odgovor na pojačani interes hrvatskih tvrtki za jačanje poslovne suradnje s ruskim partnerima, pružala i nastavit će pružati svesrdnu potporu svojim članicama poglavito kroz rad predstavništva u Moskvi i kroz rad Poslovnog vijeća za gospodarsku suradnju s Ruskom federacijom koji djeluje pri HGK.

Iz HGK napominju i kako je predstavništvo HGK u Moskvi odigralo značajnu ulogu u traženju poslovnih partnera, pa i samom sklapanju poslovnih ugovora.

Navode i nekoliko značajnijih poslova čija se realizacija očekuje u 2015. godini. Tako je primjerice tvrtka Klima oprema/Proklima dogovorila je poslovnu suradnju s ruskim investitorom KUB Desingn-om oko realizacije projekta izgradnje trgovačko-poslovnog centra u Krasnogorsku.

Tvrtka Kedobet je potpisala sporazum o zajedničkom ulaganju za izgradnju tvornice za proizvodnju aditiva. Planirana godišnja vrijednost proizvodnje procjenjuje se na oko 10 milijuna eura.

Tvrtka Sardina će na temelju ugovora od 5 godina, samo u 2015. izvesti 3 milijuna konzervi srdela, skuša, tuna i ribljih pašteta u vrijednosti od 2 milijuna eura.

Mlinar je potpisao sporazum o početku izvoza pekarskih proizvoda u vrijednosti 10 milijuna eura, a tvrtka Milla će temeljem potpisanog ugovora očekuje povećanje izvoza kozmetičkih proizvoda u vrijednosti većoj od 10 milijuna eura.

Različite reakcije u javnosti

Inače, najava odlaska hrvatske gospodarske delegacije u Moskvu izazvala je i različite reakcije u javnosti.

Tako je prošloga tjedna američki veleposlanik u RH Kenneth Merten izjavio kako SAD smatra da sada nije pravi trenutak za uobičajene poslovne kontakte s Rusijom.

"Jasno je da se u Ukrajini suočavamo s teškom situacijom koja je rezultat ruskih nastojanja da se destabilizira ta zemlja. Riječ je o situaciji za koju znamo da Hrvati s njom suosjećaju. SAD i EU ujedinjuje potreba da se vodi računa o tome da Rusija plati cijenu svojih poteza u Ukrajini i zahvalni smo što Hrvatska čvrsto podupire naš zajednički pristup. Znamo da sankcije negativno utječu na naše poslovne interese - europske i američke - ali SAD i EU dijele stajalište da je ekonomski pritisak najbolje sredstvo da se osigura stišavanje napetosti i da se nađe političko rješenje. U tom kontekstu izrazili smo zabrinutost da veličina, doseg i tajming planiranog hrvatskog poslovnog izaslanstva u Rusiju, kojem bi se trebao pridružiti i visoki vladin dužnosnik, šalju miješanu poruku u kritičnom trenutku. Kao što sam jučer rekao u Saboru, SAD smatra da sada nije pravi trenutak za uobičajene poslovne kontakte s Rusijom", stoji u prošlotjednoj izjavi Mertena.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u petak navečer se složio s američkim veleposlanikom Kennethom Mertenom, ustvrdivši da se "u sadašnjoj situaciji mi kao članica NATO-saveza moramo znati kako se ponašati".

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pak rekao je u petak navečer u vezi s odlaskom na gospodarski forum u Moskvi "kako intenzivno komunicira s američkim Veleposlanstvom i američkim dužnosnicima", da ćemo kao članica NATO-a i EU, poštovat sve odluke i sankcije, ali isto tako brinuti se i o našem gospodarstvu na tržištu Rusije.

Vrdoljak je ocijenio kako skup u Moskvi nije politički, nego gospodarski događaj na koji ima obvezu otići zajedno s gospodarstvenicima koji posluju na ruskom tržištu "kako bi im se dalo šansu da uspostavom kontakata" ondje povećaju svoju prisutnost.