NOVE SANKCIJE

Klirinška kuća ulagačima obustavila uslugu, onemogućila trgovinu na Moskovskoj burzi

10.06.2022 u 18:06

Bionic
Reading

Europska klirinška tvrtka Clearstream objavila je u petak da je zbog novih europskih sankcija Rusiji zamrznula usluge koje bi stranim ulagačima omogućile trgovinu dionicama ruskih kompanija na Moskovskoj burzi

Ulagači su za Reuters u četvrtak izjavili da su imali teškoća s pretvaranjem potvrda o deponiranim dionicama ruskih kompanija u dionice uvrštene u kotaciju Moskovske burze nakon što je EU prošlog tjedna uveo sankcije ruskom Nacionalnom depozitoriju.

Potvrde predstavljaju dionice kompanije čije je sjedište izvan zemlje u kojoj se njima trguje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u travnju uredbu kojom se od svih ruskih kompanija, uz izuzetak njih 15, traži da isključe svoje dionice iz kotacije burzi u inozemstvu kako bi smanjile potencijalni utjecaj stranih ulagača na rusko tržište.

Ulagači sada žele pretvoriti potvrde o vlasničkom udjelu u ruskim kompanijama u dionice uvrštene u kotaciju Moskovske burze, ali Bruxelles im je to novim sankcijama onemogućio.

Clearstrem, član grupe Deutsche Boerse, potvrdio je da je obustavio obradu zahtjeva za pretvaranjem potvrda u dionice, dodavši da se konzultira s nadležnim vlastima kako bi stekao bolji uvid u nove sankcije EU-a.

To znači da klijenti neko vrijeme neće moći vidjeti upute, nove ni stare, za pretvaranje potvrda u dionice niti informacije o njihovom ažuriranom statusu, poručili su iz vodeće europske klirinške kuće.