VIZIONAR GODINE

Krenuli su s klimama i ventilatorima iz podruma u Samoboru, a Tomislav Rukavina ih je lansirao u top 10 inženjerskih tvrtki u Europi

  • Autor: Luka Filipović
  • Zadnja izmjena 26.01.2023 16:04
  • Objavljeno 26.01.2023 u 12:09
Tomislav Rukavina

Tomislav Rukavina

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Klimaoprema

Samoborska tvrtka Klimaoprema dokaz je da se naši poduzetnici mogu uspješno nositi sa svjetskom konkurencijom i na polju visoke tehnologije. Vrijedni Samoborci među najvećim su europskim proizvođačima opreme za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore te se nalaze u top 10 inženjerskih kompanija u izgradnji farmaceutskih tvornica. Uzlet tvrtke krenuo je kad ju je preuzeo Tomislav Rukavina, finalist tportalove nagrade Vizionar godine u kategoriji gospodarstvo

Klimaoprema je osnovana 1975. godine. Mali obrt krenuo je raditi u podrumu u Samoboru sa svega 12 ljudi. Osnovna djelatnost bila mu je proizvodnja opreme za klimatizaciju i ventilaciju, a u narednih deset godina postali su lider u toj branši.

Obrt je krajem 90-ih pretvoren u dioničko društvo, da bi ga preuzeo Tomislav Rukavina, u to vrijeme vlasnik tvrtke Pro-klima. Rukavina je i danas većinski dioničar te je predsjednik Nadzornog odbora, a preostali udio u vlasništvu drži obitelj Krezić.

S vremenom se poslovanje proširilo na proizvodnju opreme za čiste prostore i njihovu montažu (operacijske sale, sobe za intenzivnu njegu, prostorije za proizvodnju lijekova itd.) A zatim je bio logičan iskorak to da postanu inženjerska kompanija koja gradi farmaceutske tvornice.

Samoborci rade po principu 'ključ u ruke', odnosno sudjeluju u projektu od najranije faze, znači od studije izvodivosti pa do puštanja u rad pogona za proizvodnju raznih lijekova. Klijenti su im giganti farmaceutske industrije, od Pfizera, Novartisa, Teve, Takede pa sve do naših kompanija.

Jedan od najizazovnijih poslova za Klimaopremu bila je izgradnja tvornice cjepiva za covid u Švicarskoj. Projekt je pokrenut u vrijeme najtvrđeg lockdowna 2020. godine, a posao su odradili u samo osam mjeseci, što je dotad bilo nezamislivo.

klimaoprema

Tomislav Rukavina

Poslovni ili životni moto:

Kontinuiran rad.

Knjigu koju bih preporučio:

'Svjetski izazov' Jean-Jacques, Servan-Schreiber

Kako će izgledati Hrvatska za pet godina:

Napredovat će.

Savjet koji bih dao mlađem sebi prilikom upisa na fakultet:

Da ga završim. To je možda jedina stvar koju sam započeo, a nisam završio.

Preko 95 posto svojih ukupnih prihoda tvrtka ostvaruje na zahtjevnim zapadnim tržištima, u Francuskoj, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj i Skandinaviji.

Klimaoprema je visokotehnološka tvrtka koja je daleko odmakla u digitalizaciji i robotizaciji proizvodnje. Kad se gleda broj robota u odnosu na broj zaposlenih, u samom su svjetskom vrhu.

Trenutno je u procesu prerastanja u grupaciju pod nazivom Amelicor. Pod njezinim skutima naći će se, uz Klimaopremu, tvrtka kći KOER (tehnološka firma koja radi na energetskom tržištu) i lani kupljena njemačka tvrtka MCRT.

Amelicor će imati gotovo 1000 djelatnika. Od toga ih je oko 650 u Klimaopremi, a ostatak u KOER-u i MCRT-u.

  • +24
  • +21

Klimaoprema

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Za većinskog vlasnika Klimaopreme Tomislava Rukavinu njegovi najbliži suradnici kažu da je osebujna ličnost.

'Radi se o neumornom i hrabrom čovjeku koji na svakog tko ima priliku surađivati s njime i upoznati ga djeluje inspirativno – i kome se za sva životna i poslovna djela skida kapa do poda', rekao nam je jedan od menadžera tvrtke.

Drugi je Rukavinu nazvao 'pokretačkom silom' koja pozitivno utječe na svoje kolege, suradnike i okolinu.

'On svoje ideje redom pretvara u stvarnost. U svojoj dugogodišnjoj karijeri mnogo puta se osudio izaći iz svoje zone komfora i hrabro postaviti pred svim izazovima. No Tomislav je prije svega čovjek – čovjek koji drži do obiteljskih, ljudskih i tradicionalnih vrijednosti i koji cijeni svoje kolege i suradnike – takav kao on samo se jednom rodi', ustvrdio je njegov kolega.

Vizionar godine

Uz Tomislava Rukavinu, finalisti koji se u sklopu tportalova projekta Vizionar godine bore za tu titulu u kategoriji gospodarstvo su Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere, Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner Provectus Capital Partnersa, Dragan Schwarz, osnivač Radiochirurgije Zagreb, te Marko Dabrović, Paula Kukuljica, Saša Begović i Silvije Novak, suvlasnici Studija 3LHD.

Pobjednike ćemo saznati na konferenciji koja će se održati u četvrtak 9. veljače u zagrebačkoj Laubi, a cilj je s ključnim predstavnicima hrvatskog gospodarstva i društva pokrenuti diskusiju o glavnim temama za razvoj Hrvatske.

Rukavina je rođen 9. travnja 1942. u Zagrebu, oženjen je i otac dvoje djece. Nakon završetka srednje škole odmah se zapošljava. Uz posao studira na zagrebačkom Strojarskom fakultetu, no ostavlja ga po strani radi ulaska u privatno poduzetništvo u 25. godini života.

Otvaranjem svog obrta za montažu centralnog grijanja i ventilacije, 1967., ozbiljno kreće stazama poduzetništva te nakon nekoliko godina rada u Hrvatskoj početkom 70-ih godina osniva podružnicu u Njemačkoj i vodi je sve do sredine 80-ih.

Osnutkom Republike Hrvatske i u skladu s novim mogućnostima, obrt Rukavina prerasta u tvrtku Pro-klima, kojoj su glavna djelatnost razvoj i proizvodnja klima komora te ostalih uređaja za ventilaciju.

U 1997. kupuje i preuzima tvrtku Klimaoprema iz Samobora. Godinu nakon preuzimanja tvrtke, 1998., ulazi u partnerstvo s Davorom Krezićem.

Tvrtku za proizvodnju komora, Pro-klimu, 2008. Rukavina je prepustio njemačkoj tvrtki Wolf, a s Krezićem do danas ulaže u razvoj Klimaopreme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!