VIZIONAR GODINE

Pionir ulaganja u fondove rizičnog kapitala: Igor Čičak transformira domaće biznise u regionalne lidere

19.01.2023 u 13:45

Bionic
Reading

'Nevjerojatno je vješt u formiranju šire slike pa sve što radi mora imati smisla u toj njegovoj velikoj slagalici.' Tu karakteristiku najviše ističu bliski suradnici Igora Čička, kandidata za tportalovu nagradu Vizionar godine u kategoriji gospodarstvo te predsjednika Uprave i glavnog partnera Provectus Capital Partnersa (PCP). To investicijsko društvo pokrenulo je konsolidaciju tri tržišne vertikale - privatnog zdravstva, dentalnog biznisa i specijalne maloprodaje sportske opreme. Velika slika kojom se PCP vodi u tom poslu iznimno je pozitivna za domaće gospodarstvo – većinom obiteljske biznise strukturira u velike konkurentne sustave koji mogu ponuditi najbolje usluge i postati punokrvni igrači na velikom tržištu EU-a

Igor Čičak bori se za laskavu titulu Vizionara godine u kategoriji gospodarstvo, a njegov karijerni uspon doista je zanimljiv. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te završio prestižni Senior Executive Program u London Business School. Osim toga, završio je GMP program u Beču.

Profesionalni je bankar s više od 15 godina iskustva na vodećim pozicijama u bankarskom i poslovnom sektoru. To potvrđuje i njegova karijera prije osnivanja PCP-a – od 2006. do 2011. obnašao je funkciju predsjednika Uprave VABA d.d. banke Varaždin, komercijalne regionalne banke koja je pod njegovim vodstvom povećala imovinu na više od 200 milijuna eura te pokrenula investicijsko bankarstvo.

Od 2005. do 2006. godine bio je potpredsjednik i član Uprave Agrokora, zadužen za poslovne financije i međunarodna tržišta. U tom razdoblju vodio je aranžman refinanciranja Agrokora u iznosu od 625 milijuna eura, kao i prijeloman proces ulaska EBRD-a u vlasničku strukturu sa 100 milijuna eura. Prije toga, od 2001. do 2005., bio je direktor Sektora poslovnog bankarstva u HVB/Bank Austria Creditanstalt Group u Hrvatskoj te je sklopio transakcije u vrijednosti preko dvije milijarde eura.

Njegov osobni poslovni uspjeh krenuo je s Optimapharmom d.d., danas vodećom kompanijom za klinička istraživanja lijekova u Adriatic regiji. Ta tvrtka provodi klinička ispitivanja lijekova te pruža usluge razvoja lijekova globalnim farmaceutskim i biotehnološkim kompanijama, kao i globalnim kompanijama za klinička istraživanja lijekova.

PROVECTUS CAPITAL PARTNERS

Igor Čičak

Vaš poslovni moto u jednoj rečenici?

Svaki poslovni izazov sadrži i rješenje.

Koju biste knjigu preporučili svima da je pročitaju?

George Orwell, '1984'.

Kako će po vama izgledati Hrvatska za pet godina?

Vjerujem da će Hrvatska biti zemlja s više mogućnosti i tolerancije, boljim obrazovnim sustavom te većom i konkurentnijom ekonomijom koja će uključivati ESG standarde.

Jedan i najvažniji savjet koji biste danas dali mlađem sebi kad ste upisivali fakultet?

Budite uporni, strpljivi, vrijedni i pozitivni i onda ćete ostvariti sve svoje ciljeve.

Optimapharm i PCP nižu uspjehe

Sposobnost formiranja široke slike i nevjerojatnu brzinu poslovnog rasta pokazao je i u Provectus Capital Partnersu (PCP). Zahvaljujući povjerenju koje je stekao dotadašnjim radom, PCP je od raznih privatnih i institucionalnih investitora prikupio oko 95 milijuna eura kapitala. U suradnji s bankama ukupan investicijski potencijal kompanija u koje su uložili i u koje će tek uložiti procjenjuju na 200 do 300 milijuna eura.

Taj kapital investiraju u brzorastuće i profitabilne tvrtke, kojima pomažu transformirati poslovni model kako bi ostvarile pun razvojni potencijal. Prosječno ulaganje iznosi 10-15 milijuna eura, što znači da su si Čičak i njegov tim u Provectusu zadali pune ruke posla. A kako im ide? Iznimno uspješno i brzo. U tek nešto više od dvije godine realizirali su 15 akvizicija, stvorili najveću grupaciju privatnih zdravstvenih ustanova, najveću dentalnu grupaciju i jednu od najvećih trgovina sportskom opremom u regiji.

‘Fond smo razvojnoga kapitala i u sklopu svake svoje investicije, dok smo vlasnici, ulažemo više kapitala u razvoj poslovanja nego u isplatu postojećih dioničara. To nam je ključan ulagački kriterij. Naša je osnovna ideja ulagati u sektore s potencijalom rasta i razvoja. Primjenom strategije buy and build želimo biti aktivan sudionik u nužnoj konsolidaciji tržišta te tako omogućiti kvalitetnije pokazatelje za svoja ulaganja. Zdravstveni sektor važan je segment naših ulaganja’, rekao je Čičak ranije u intervjuu za Lider.

Do sada su u privatnom zdravstvu preuzeli slovensku radiološku kliniku DSD, Specijalnu bolnicu Arithera, Specijalnu bolnicu za ortopediju i opću kirurgiju dr. Nemec, Polikliniku Dijagnostika 2000, Polikliniku Uro centar, a okosnica cijele grupe postala je Poliklinika Aviva.

U dentalnom biznisu kreirali su Adria Dental group, čije su sastavnice Stomatološka klinika Arena, Salona Dental te poliklinike Rident, Dentum i Fiziodent.

U specijaliziranoj maloprodaji svoju priču grade oko Keindl Sporta, najvećeg veletrgovca i maloprodajne mreže specijalizirane za sportsku opremu, posebno za električne bicikle. Keindl Sport je od tada preuzeo slovensku Energiju, Giant Zagreb i RI BIKE.

A što o Čičku kažu najbliži suradnici? ‘Njegova premisa u poslu je da ako želi biti najbolji, mora raditi s najboljima – i to se odnosi na sve dijelove posla, a za sve želi angažirati najbolje profesionalce i od toga ne odustaje’, kažu. Dodaju i da je stručnjak za prodaju koji ‘nemoguće čini mogućim’, što naposljetku potvrđuje preuzimanje velikog broja redom obiteljskih tvrtki, poliklinika i dentalnih klinika. Suradnici kažu da ima nevjerojatnu moć uvjeravanja svih oko sebe u tu široku sliku koju vidi i u koju u potpunosti vjeruje da ju je moguće ostvariti. Tko ne bi htio sudjelovati u tako velikoj priči?

Jedan od najznačajnijih ulagača u hrvatsku umjetnost od 50-ih naovamo

U biznisu je već ostvario hvalevrijedne uspjehe, no manje poznata činjenica jest da mu je uz posao jednaka, ako ne i već strast – umjetnost. U umjetničkim krugovima već je izgradio poziciju jednog od tek nekolicine ozbiljnih investitora u umjetnost, prije svega hrvatske umjetnike od 50-ih godina do danas.

On i supruga Gordana strastveni su kolekcionari, a Zbirka Čičak sastavljena je mahom od djela apstraktne umjetnosti, autora koji su pripadali grupama EXAT-51 i Gorgona, Ivana Picelja, Vjenceslava Richtera, Aleksandra Srneca, Božidara Rašice, Vlade Kristla te gorgonaša Julija Knifera, Đure Sedera, Ivana Kožarića i drugih, ali i velikih individualaca koji nisu pripadali ovim grupama, ali su s njima stvarali najviše standarde novije nacionalne umjetnosti.

Vizionar godine

Uz Igora Čička, finalisti koji se u sklopu tportalova projekta Vizionar godine bore za tu titulu u kategoriji gospodarstvo su Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere, Dragan Schwarz, osnivač Radiochirurgije Zagreb, Tomislav Rukavina, većinski vlasnik Klimaopreme, te Marko Dabrović, Paula Kukuljica, Saša Begović i Silvije Novak, suvlasnici Studija 3LHD.

Pobjednike ćemo saznati na konferenciji koja će se održati u četvrtak 9. veljače u zagrebačkoj Laubi, a cilj je s ključnim predstavnicima hrvatskog gospodarstva i društva pokrenuti diskusiju o glavnim temama za razvoj Hrvatske.

Što Čička čini pravim liderom i što o njemu kažu njegovi suradnici?

'Već je ranije u karijeri kao bankar, a pogotovo kroz Optimapharm, Igor dokazao da zna pametno i zrelo donositi svakodnevne odluke, a pri tome cijelo vrijeme imati dugoročnu viziju pred sobom. Mislim da je to bio i jedan od ključnih razloga za to što su mu investitori vjerovali i odlučili investirati u PCP. Igor ima sve ključne osobine lidera po mome ukusu: zrelost, serioznost, socijalnu inteligenciju i potpunu prizemljenost', kaže o njemu Željko Perić, osnivač i izvršni direktor savjetničke kuće Caper, jedinog hrvatskog člana Oaklinsa, jedne od najiskusnijih globalnih savjetničkih kuća u projektima spajanja i preuzimanja (M&A) te korporativnim financijama.

'Kada kao private equity fond prikupite velik iznos novca za investiranje, s jedne strane možete biti zadovoljni jer su investitori pokazali veliko povjerenje u vas, ali s druge strane na leđa ste si natovarili veliku odgovornost. PCP ima fokusiranu strategiju ulaganja u zanimljive niše (stomatologija, privatno zdravstvo i specijalizirana maloprodaja) u kojima ima puno malih igrača.

Okrupnjivanjem manjih igrača, uz paralelno unapređenje ključnih procesa, PCP stvara efikasnije i konkurentnije sustave. Povećanje efikasnosti i konkurentnosti ima pozitivan efekt ne samo na te kompanije, njihove zaposlenike i klijente, već i šire – na sektore i gospodarstvo u cjelini', dodaje Perić.

'Jedan je od pionira na tržištu ulaganja u equity'

Direktorica Hrvatske udruge banaka (HUB) Tamara Perko dobro poznaje Čičkov rad, i to iz perioda u kojem je tek pokretao PCP. Prisjetila se kako su u HBOR-u, u kojem je bila predsjednica Uprave, s europskim investicijskim fondom (EIF) uložili u equity platformu, a među fondovima u koje se ulagalo bio je i PCP. Perko pritom ističe da su istraživanja potvrdila da na hrvatskom tržištu nedostaje takvih ulaganja, zbog čega je HBOR u suradnji s EIF-om naposljetku pokrenuo platformu za ulaganje.

'Fond raspolaže novcem tako da ulaže u određena poduzeća. Čičak je jedan od pionira na tržištu kad je riječ o ulaganju u equity, a krenuo je s portfeljem vezanim uz zdravstvo i sport, točnije biciklizam. On je, po meni, izabrao dobar portfelj te je dao svoje upravljačko iskustvo, od bankara do vlasnika, stoga može pridonijeti s više aspekata te ostvariti sinergijske efekte. Uložio je u više tvrtki koje imaju veze jedna s drugom i mogu ostvariti sinergijski potencijal te time ostvariti značajan rast vrijednosti tvrtki. Sama uspješnost equity fondova mjeri se pri izlasku iz investicije, a riječ je o dugoročnom razdoblju, više od pet godina, stoga još ne možemo konkretno mjeriti uspješnost PCP-a na hrvatskom tržištu. No za neko vrijeme može se izračunati procjena vrijednosti ulaganja – koliko bi tvrtke vrijedile da ih se u ovom trenutku proda, a u tome je Provectus vrlo uspješan.

Zašto smatram da je Čičak vizionar? Jedan je od pionira koji je ušao u alternativni oblik financiranja. Naime na hrvatskom tržištu prevladava financiranje putem bankarskog duga, pomoću kojeg se financira najveći broj tvrtki. Private equity je sasvim drugačiji koncept, u kojem netko ulazi i u (su)vlasničku strukturu. U tom kontekstu fond daje ne samo kapital, već i upravljačko iskustvo. Vidim Čička kao vizionara s obzirom na portfelj ulaganja i s obzirom na to da je jedan od prvih equity ulagača u Hrvatskoj', smatra Perko.