AFERA KARLOVAČKA BANKA

Kirurg Paladino osumnjičen zajedno s obitelji Šola

20.05.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Nakon što je u početku bio samo svjedok u aferi Karlovačka banka, ugledni neurokirurg prof. dr. Josip Paladino u međuvremenu je i sam postao osumnjičenik zbog poslova koje je njegova tvrtka Clarus Primus imala s tom bankom te sa suosumnjičenima Sandijem Šolom i njegovom majkom Marijom.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Uskok je nedavno proširio istragu u toj aferi, tereteći Paladina da je s članovima obitelji Šola oštetio Kabu za više od 25 milijuna kuna.

Još kada su uhićeni Sandi Šola i ostali, tvrtka Clarus Primus spominjala se kao trgovačko društvo povezano s članovima obitelji Šola, preko koje su išla određena sporna kreditiranja. Tijekom istrage Uskok je otkrio još konkretnije poveznice Paladinove tvrtke s cijelim spletom raznih kreditiranja, koja su, kako se osumnjičenicima stavlja na teret, imala cilj sredstvima Karlovačke banke osigurati novac za obiteljski biznis obitelji Šola. Kako bi se prikrila izloženost banke prema povezanim društvima, velik dio kreditnih plasmana, a radilo se o više od 200 milijuna kuna, odobravao se preko njima bliskih tvrtki ili uz korištenje depozita 'jačih' klijenata. Na taj način raniji krediti su se vraćali, ali samo prividno, jer su otplaćivani novim zaduženjima u banci.

Sada je istragom obuhvaćen i koloplet kreditiranja vezanih uz tvrtku Clarus Primus u kojoj je Paladino bio osnivač i odgovorna osoba. Prema podacima istražitelja, sve je počelo kupovinom 137.000 kvadrata zemljišta u poduzetničkoj zoni Mlaka - Rakovec u prvoj polovici 2008., koju je s Paladinom odradio Tomislav Šola uz pomoć brata Sandija i majke Marije. Paladino je, naime, novac za kupnju tog zemljišta dobio od Partner banke na čijem je čelu bila Marija Šola te od Kalovačke banke koju je vodio Sandi Šola. Krediti od 4,5 milijuna kuna kod Partner banke i 13,8 milijuna kuna kod Kabe odobreni su mu, navodno, bez valjanih instrumenata osiguranja. No, za tih 18,3 milijuna kuna Tomislav Šola i Paladino kupili su to zemljište.

Namjeravali su navodno graditi privatnu bolnicu na tom zemljištu. Međutim, tužiteljstvo sumnja da je gradnja bolnice bila samo papirnato pokriće za ishođenje kredita od HBOR-a, kako bi se osigurala sredstva za povrat ranijih kredita i daljnja financiranja tvrtki obitelji Šola. Naime, Paladino je upravo Karlovačkoj banci podnio zahtjev za kredit od oko 20 milijuna kuna s namjenom sufinanciranja gradnje bolnice zajedno sa stranim partnerom, a Marija i Sandi Šola potrudili su se da Kaba kandidira Paladinov projekt za dobivanje kredita iz programa HBOR-a u istom iznosu. Budući da se radilo o naizgled ozbiljnom projektu, HBOR odobrava kredit po mnogo povoljnijim uvjetima od komercijalnih banaka. Tih 20 milijuna odmah je, međutim, preusmjereno na račun Tomislava Šole kao sredstva za kupnju zemljišta koje je već ranije plaćeno.

Tomislav Šola potom je zatvorio ranija zaduženja Paladina i tvrtke Clarus Primus u Kabi i Partner banci. No, ostao im je 'višak' od 1,7 milijuna kuna. Osim toga, tvrtka Clarus Primus, smatraju istražitelji, profitirala je za još milijun kuna na razlici u kamatama po ranije odobrenim kreditima i kreditu kojeg su ishodili u HBOR-u. Istražitelji su, navodno, prilikom pretrage doma Marije Šole pronašli dokumentaciju iz koje se može zaključiti da nikakvog stranog suinvestitora za gradnju bolnice nije bilo.

Umjesto aktiviranja zaloga na kupljeno zemljište radi povrata kredita HBOR-u, Karlovačka banka odobrava Paladinovoj tvrtki novi kredit od oko 20-ak milijuna kuna uz zalog istog zemljišta. USKOK Paladina sumnjiči da je tim kreditom zapravo pomogao Sandiju Šoli pri preuzimanju Kaba nekretnina, u kojem je Šola profitirao za oko 25 milijuna kuna.