GOSPODARSTVENICI U KINI

Kinezi mogu graditi logističke centre u hrvatskom priobalju

13.10.2015 u 17:37

Bionic
Reading

Poslovanje s Kinom veliki je izazov za hrvatske tvrtke, osobito s obzirom na veličinu tržišta, proizvodne sposobnosti, kulturalne i jezične razlike, kazao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović povodom posjeta hrvatskih gospodarstvenika Narodnoj republici Kini i Hong Kongu

Hrvatska gospodarska delegacija u petodnevnom je posjetu NR Kini i Hong Kongu, a cilj je posjete jačanje suradnje između hrvatskih i kineskih tvrtki, povećanje robne razmjene, pronalaženje mogućnosti ulaganja te predstavljanje Hrvatske kao atraktivne turističke destinacije, izvjestili su u utorak iz HGK.

'Postoji puno potencijala za poboljšanje međusobne trgovine posebice u području transporta i logistike, gdje velike kineske tvrtke imaju mogućnost korištenja naših jadranskih luka (Rijeka, Ploče i Zadar), za utovar svoje robe za europsko tržište, ali također i za izgradnju logističkih centara u njihovoj blizini', istaknuo je Burilović.

Dodao je da je poslovanje s Kinom veliki izazov za hrvatske tvrtke, osobito s obzirom na veličinu tržišta, proizvodne sposobnosti, kulturalne i jezične razlike, no da posjeti poput ovoga otvaraju nova vrata i mogućnosti za poduzetnike u stvaranju novih poslovnih odnosa i partnerstva.

Ukupna vrijednost robne razmjene Hrvatske s Kinom u 2014. godini iznosila je 654 milijuna američkih dolara, pri čemu je hrvatski uvoz iz Kine 8 puta veći od izvoza. Najnoviji statistički podaci za prvih pet mjeseci ove godine pokazuju porast i izvoza i uvoza za 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani, navode iz HGK.

Vrijednost trgovinske razmjene između Hrvatske i Hong Konga variraju iz godine u godinu pa je 2014. ukupna razmjena dosegla vrijednost od 20,9 milijuna dolara, od čega je hrvatski izvoz iznosio 9,6 milijuna dolara i bio je 64 posto veći u odnosu na prethodnu, dok je uvoz bio na razini 11,3 milijuna dolara, što je pad od 56,68 posto.

Hrvatska gospodarska delegacija u Kini će boraviti do 18. listopada.