BRIGE NAJVEĆEG KREDITORA

Kina pozvala SAD na zaštitu ulagača

14.07.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Kina je u četvrtak zatražila od Sjedinjenih Država da zaštiti interese ulagača nakon što je agencija Moody's upozorila da bi mogla sniziti važeći američki rejting AAA

Kina je vlasnik najvećeg iznosa američkog duga, te je vrijednost portfelja američkih državnih obveznica prema američkim podacima u travnju iznosila 1.153 milijarde američkih dolara

'Nadamo se da će američka vlada usvojiti odgovornu politiku i mjere kako bi zaštitila interese ulagača', kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Njegov istup nadovezao se na odluku kineske agencije za kreditne rejtinge Dagong u četvrtak da uvrsti američke obveznice na razmatranje radi mogućeg sniženja. Kao razlog u Dagongu su naveli smanjene američke kapacitete za povrat dugova s obzirom na izgledno usporavanje gospodarskog rasta i kontinuiranu visoku razinu duga u narednim godinama.

U srijedu je agencija Moody's uvrstila važeći američki rejting AAA na razmatranje radi mogućeg sniženja budući da je sve izglednije da Washington neće na vrijeme podići plafon dopuštenog zaduživanja kako bi izbjegao insolventnost.

Zastupnici u američkom Kongresu pokušavaju iznaći rješenje koje bi omogućilo predsjedniku Baracku Obami da povisi plafon dopuštenog zaduživanja i tako utre put urednom servisiranju duga.

Republikaci ne žele podići sadašnji plafon od 14.290 milijardi dolara ako vlada oštro ne smanji proračunsku potrošnju. Istodobno odbacuju tvrdnje demokrata da sastavni dio plana smanjenja deficita mora biti povećanje poreza.

U slučaju sniženja rejtinga američki troškovi zaduživanja mogli bi naglo poskočiti i time dodatno pogoršati ionako lošu fiskalnu poziciju SAD-a, te potresti iz temelja cijeli međunarodni financijski sustav.

Kina je u petomjesečnom razdoblju zaključno do kraja ožujka smanjivala portfelj američkih državnih obveznica, da bi u travnju njegova vrijednost tek neznatno porasla u odnosu na 1.145 milijardi dolara koliko je iznosila u ožujku, pokazuju američki podaci.