Hatice Cengiz

Khashoggijeva zaručnica saudijskog prijestolonasljednika nazvala 'ubojicom'

22.06.2022 u 15:47

Bionic
Reading

Hatice Cengiz, turska zaručnica ubijenog saudijskog disidentskog novinara osudila je u srijedu tursku vladu nekoliko sati prije dolaska saudijskog prijestolonasljednika princa Mohammeda bin Salmana u Ankaru kojeg naziva "ubojicom" Jamala Khashoggija. Cengiz je nazvala de facto stvarnog čelnika Saudijske Arabije "ubojicom" i rekla je da će se nastaviti pravna bitka kako bi se rasvijetlilo njegovo ubojstvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018.

"Moramo nastaviti tražiti pravdu sve dok svaki napor ne postane uzaludan", tvitala je Cengiz u srijedu. "Politički legitimitet koji Mohammed stječe posjetima drugoj zemlji svakog dana ne mijenja činjenicu da je on ubojica", napisala je.

Cengiz je rekla da ju je "izopačeni pravosduni sustav" ostavio samu u borbi za pravdom, iako nije navela na koju zemlju misli.

Bin Salman stiže u Ankaru u Ankaru kako bi se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, u pokušaju normalizacije odnosa dviju država pogoršanih nakon ubojstva saudijskog novinara Khashoggija. 

Posjet je jedan u nizu bin Salmanovih koraka u pokušaju da obnovi svoj ugled izvan arapskog svijeta te dolazi u vrijeme dok Erdogan traži financijsku podršku potrebnu turskoj ekonomiji u krizi uoči izbora iduće godine. 

Odnosi između Ankare i Rijada pogoršali su se nakon što su saudijski plaćenici ubili i raskomadali Khashoggijevo tijelo 2018. godine, za što je Erdogan tada optužio „najviše razine“ saudijskih vlasti. 

. Ankara je u travnju zaustavila sve kritike i prekinula suđenje, prenijevši slučaj Rijadu, što je potez koji su kritizirale organizacije za ljudska prava. 

S druge strane bin Salman pokušava iskoristiti veliki saudijski kapital, zarađen proizvodnjom nafte, kako bi privukao zapadne čelnike i privatne tvrtke u pokušaju poboljšanja geopolitičkog položaja Saudijske Arabije i ublažavanja kritika njezinih kršenja ljudskih prava. 

U srpnju će Rijad posjetiti i američki predsjednik Joe Biden, u vrijeme dok se SAD bori s visokim cijenama benzina te želi izgraditi ujedinjenu frontu protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu.