POLITIČKI SPIN

Kerumov Hilton neće biti spreman za iduće ljeto

09.11.2011 u 15:42

Bionic
Reading

Premda je prije samo tri tjedna splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio da će Marjan Hilton biti gotov do proljeća, provjerom situacije na gradilištu se nameće zaključak da je to nemoguće

'Planiramo hotel Marjan otvoriti do 1. ožujka 2012. godine, i to kompletan objekt. Mogao je on biti gotov i ranije, ali mu se ne bi moglo pristupiti prije nego bude završena zapadna obala', izjavio je Kerum prije samo dvadesetak dana i sada se u medijima i javnosti navedenim rokom već barata kao gotovom činjenicom.

Sada, nakon provjere, potpuno je jasno da je ta izjava samo još jedan politički spin gradonačelnika nezasitnog pažnje javnosti i medija. Ulrich Widmer, potpredsjednik za razvoj za područje središnje i istočne Europe tvrtke Hilton Worldwide, koji je 2009. potpisao ugovor sa Željkom Kerumom, bio je znatno oprezniji i jasno je kazao da je izgradnja i otvorenje hotela kompleksan projekt, pa je nezahvalno davati prognoze dok projekt ne zađe u finalnu fazu.

Na gradilištu situacija izgleda sasvim drugačije, daleko od finalne faze. Prije svega, ako imamo u vidu dosadašnju dinamiku radova na gradnji zapadne obale, to ne može biti gotovo do 1. ožujka iduće godine. To je prvo i fizički najvidljivije ograničenje. Isto tako, pogled na građevinske radove na hotelu budi sumnju u mogući završetak čak i do ljeta.

Vidljivi dio objekta je u rohbau fazi, a kakva je situacija u samom tornju, nije izvana vidljivo, ali broj ljudi na gradilištu sugerira da su u tijeku uglavnom građevinski radovi. Treba napomenuti i da je više od pola kompleksa zapravo samo rekonstruiran postojeći objekt izgrađen početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Od novogradnje, samo je nova garaža i objekt zapadno od tornja s pet etaža, koji na toj strani ima i niz poslovnih prostora. Taj objekt je komercijalni dio i neki od poslovnih prostora i apartmana će biti ponuđeni na tržištu.

U situaciji intenzivnih građevinskih radova, radovi u interijeru se ne mogu kvalitetno i u punom intenzitetu odraditi. No ako i zanemarimo rokove izgradnje zapadne obale i situaciju s građevinskim radovima na samom objektu, ostaje najvažniji problem, priprema početka rada hotela. Pod time se podrazumijeva odabir kvalitetnog kadra, njihova obuka u sličnim hotelima lanca Hilton, organizacija samog posla u potpuno završenom objektu i na kraju takozvani 'soft opening', probni period rada hotela, na kojem inzistira svaki ozbiljni brend.

Ako sve navedeno uzmemo ozbiljno u razmatranje, u pitanju je zapravo i turistička sezona 2012. i bez oklijevanja se može ustvrditi da Marjan Hilton neće biti spreman ni za iduću sezonu.