PRODAVAO BEZ DOZVOLE

Kerum prevario Hypo banku, slijedi tužba?

Bionic
Reading

Je li splitski gradonačelnik i poduzetnik Željko Kerum dio po dio trgovačke tvrtke Kerum d.o.o. prodavao bez znanja Hypo Alpe-Adria banke iz Klagenfurta? Ako je pribjegao takvom scenariju, o čemu se u posljednje vrijeme šuška na domaćoj poslovnoj sceni, vrlo je vjerojatno da će uslijediti tužba austrijske banke, piše Poslovni dnevnik

Upućeni u priču o Kerumovim poslovnim problemima i akrobacijama tvrde da to nije jedina banka koja će zbog tog poteza tužiti Željka Keruma.

Naime, Hypo banka iz Klagenfurta glavni je kreditor izgradnje Kerumova hotela Marjan, a dug prema toj banci navodno premašuje 34 milijuna eura.

Jamac za kredite prema austrijskom Hypu bila je tvrtka Kerum d.o.o., trgovački lanac čije je poslovanje Kerum, upravo zbog straha od blokade Hypo banke, nedavno prebacio na tvrtku Kerum trgovina d.o.o.

Gostujući nedavno u emisiji Nedjeljom u 2, Kerum je rekao kako je na taj potez između ostalog bio prisiljen kako ne bi ostao dužan dobavljačima. Istodobno, Kerum već neko vrijeme u dijelovima prodaje trgovački biznis. Tako je dio trgovina najprije kupio splitski Tommy, zatim zagrebačka Prehrana te prošlog mjeseca Gavrilović, Ribola i Studenac.

Ključno je pitanje u toj priči: koja je onda uloga tvrtke Kerum d.o.o. kao jamca prema Hypo banci? Na pitanje koje je Poslovni dnevnik uputio u Hypo banku iz Klagenfurta su odgovorili: 'Ova je poslovna situacija još u tijeku i zbog toga je ne možemo komentirati.'

Jedan zagrebački odvjetnik, koji je želio ostati anoniman, je pojasnio kako u 99 posto slučajeva banke u ugovorima o kreditiranju jasno naznačuju da je jamcu zabranjeno svako bitno umanjivanje vrijednosti imovine. 'To se može učiniti u dogovoru s bankom, ali samo ako se na taj način rješava dio obveza po kreditima', objasnio je sugovornik Poslovnog dnevnika.

U međuvremenu su na Trgovački sud u Splitu stigla četiri zahtjeva za otvaranjem stečaja nad tvrtkom Kerum. Prvi je takav prijedlog, i to zbog duga od 200.000 kuna, podnijela tvrtka Lola Ribar. Druga su dva prijedloga stigla od makedonske tvrtke Ezimit. Jedan je predala njihova tvrtka iz Štipa, drugi zagrebačka podružnica. Najnoviji zahtjev, 16. listopada, za otvaranje stečaja nad Kerumom stigao je od tvrtke Perfa Bio, poznatog proizvođača jaja iz Donje Stubice.