POSRNUO OBITELJSKI BIZNIS

Kerum i njegovi rođaci duguju milijarde kuna

20.04.2013 u 13:20

Bionic
Reading

Dugovi 22 poduzeća u vlasništvu splitskog gradonačelnika Željka Keruma i članova njegove šire obitelji iznose 2,36 milijardi kuna, a vrijednost njihove imovine prema bilancama za 2011. godinu je 2,73 milijarde kuna, iz čega bi se moglo zaključiti da kompanije, promatra li se njihovo poslovanje zajedno jer su vlasnički povezane, kroz obitelj mogu pokriti sve svoje dugove, jer ih imovina premašuje za 367,8 milijuna kuna

Imovina tvrtki na papiru vrijedi više od dugova, ali se njezin veći dio sastoji od udjela ili dionica i zajmova, a to se ne smatra pouzdanom imovinom, piše Jutarnji list.

Oduzme li se samo značajnija financijska imovina od ukupne, 22 tvrtke raspolažu sa 1,63 milijarde kuna imovine, a dužne su 2,73 milijarde kuna, što znači da je upitno mogu li u slučaju stečaja imovinom pokriti najmanje 726,4 milijuna kuna dugova, pokazuje analiza bilanci s poslovnog servisa www.boniteti.com.

List je analizirao njihovo poslovanje i podsjetio da su dva najveća Kerumova poduzeća: Kerum i Neva Kerum u blokadi 235 dana zbog poreznog duga.