potop

Katastrofalan pad dionica Evergrandea povukao u minus i europska tržišta

21.10.2021 u 14:44

Bionic
Reading

Dionice Evergrandea potonule su 14 posto nakon što je objavljeno da joj je propao sporazum s kompanijom Hopson Development

Ta se informacija prelila i na europska tržišta pa su prijepodne u minusu.

U Londonu je FTSE 100 pao 0,4 posto nakon otvaranja dok je CAC pao 0,5 posto u Parizu, a DAX je bio 0,4 posto niži u Frankfurtu.

Dionice s kineskom izloženošću, posebno rudarski sektor, bile su najviše pogođene jer je Kina najveći svjetski potrošač mnogih metala i minerala.

Nakon 17-dnevne suspenzije dionice Evergrandea, jednog od najvećih kineskih developera, potonule su 14 posto. Otkriveno je da je ipak otpao posao od 2,6 milijardi dolara (1,88 milijardi funti) s tvrtkom za nekretnine Hopson Development. Hopson je trebao kupiti 51 posto udjela u Evergrandeovoj jedinici za imovinske usluge.

Evergrande je trenutno na mukama zbog duga višeg od 300 milijardi dolara, a investitori su zabrinuti jer bi kompanija mogla bankrotirati. Ukupne obveze tvrtke iznose kao oko dva posto vrijednosti kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP-a).

Evergrande Izvor: EPA / Autor: WU HONG/EPA

Sada istražuje druge mogućnosti za zaštitu svojih interesa.

Problemi divovskog developera Evergrandea došli su do izražaja u kolovozu, kada je tvrtka upozorila na neispunjenje obveza i nakon toga propustila isplatiti ulagače u svoj offshore dug u američkom dolaru. Kineska središnja banka nedavno je poručila da je Evergrande izoliran slučaj i da većina developera stabilno posluje.