posljedica poremećaja

Kineska ekonomija usporava, rast BDP-a ispod očekivanja

18.10.2021 u 07:27

Bionic
Reading

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem tromjesečju porastao je 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa

Usporavanje oporavka drugog po veličini svjetskog gospodarstva od koronakrize posljedica je, kažu analitičari, poremećaja u nabavnim lancima i na tržištu nekretnina, kao i nedostatka struje, što je usporilo proizvodnju.

Industrijska proizvodnja porasla je u rujnu za 3,1 posto, daleko ispod 4,5 posto, koliko je očekivao Reuters.

'Od ulaska u treće tromjesečje domaći i inozemni rizici i izazovi su povećani', rekao je Fu Linghui, glasnogovornik Nacionalnog zavoda za statistiku, na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

Nestašica električne energije imala je 'određeni utjecaj' na normalnu proizvodnju, rekao je Fu, ali i dodao da je gospodarski utjecaj 'kontroliran'.

Mnoge tvornice morale su obustaviti proizvodnju krajem rujna jer su skok cijena ugljena i nedostatak električne energije potaknuli lokalne vlasti da naglo isključe struju. Središnja vlada tada je naglasila da će povećati opskrbu ugljenom i osigurati dostupnost električne energije.

Manje ulaganja

Objavljivanje podataka u ponedjeljak također je pokazalo da su tvrtke manje željele ulagati novac u buduće projekte.

Ulaganja u osnovna sredstva u prva tri tromjesečja ove godine bila su slabija od očekivanog, pokazali su podaci Državnog zavoda za statistiku. To je povećanje od 7,3 posto u odnosu na prošlu godinu te u odnosu na očekivanih 7,9 posto.

'Ulagačke aktivnosti su oslabljene kao rezultat strogih uvjeta kreditiranja', rekao je Chaoping Zhu, globalni tržišni strateg u J.P. Morgan Asset Managementu.

Zhu je procijenio da su se ulaganja u dugotrajnu imovinu u rujnu smanjila 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu, prvenstveno zbog smanjenja od 3,5 posto ulaganja u nekretnine.

Prema procjenama Moody'sa, nekretnine i srodne industrije čine oko četvrtinu kineskog BDP-a. U posljednjih 18 mjeseci Peking je povećao napore da smanji ovisnost programera o dugu.

  • +15
Kina Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Problemi divovskog developera Evergrandea došli su do izražaja u kolovozu, kada je tvrtka upozorila na neispunjenje obveza i nakon toga propustila isplatiti ulagače u svoj offshore dug u američkom dolaru. Kineska središnja banka rekla je u petak da je Evergrande jedinstven slučaj i da većina developera stabilno posluje.

Fu je u ponedjeljak primijetio da je došlo do usporavanja doprinosa sektora nekretnina gospodarstvu u trećem tromjesečju. No ustvrdio je da je utjecaj na ukupni rast ograničen.

Sasvim je sigurno da će kineski rast na godišnjoj razini biti usporen. Deset velikih banaka koje prati CNBC smanjilo je svoje prognoze kineskog BDP-a za cijelu godinu jer su nestašica električne energije i napori da obuzdaju ekspanziju u sektoru nekretnina uzrokovanu dugovima dodali mnoge druge pritiske na rast, poput nedovoljne potrošnje.