23 MJESECA BEZ PLAĆE

Karlovački DIP ide u stečaj, angažiraju se zaštitari

23.09.2014 u 19:54

Bionic
Reading

Nakon neuspjelog predstečajnog postupka karlovačka tvrtka drvne industrije DIP odlazi u stečaj, odlučeno je danas na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a o daljnjem tijeku postupka i ostvarivanju vjerovničkih prava radnici su se upoznali danas u Karlovcu na skupu Sindikata radnika trgovine Hrvatske

Predsjednica tog sindikata Zora Radetić, koja je sa pedeset punomoći zastupala danas radnike u započetom stečajnom postupku, rekla je da je stečajni sudac Nino Radić izjavio da zbog prezaduženosti i neprekidne blokade dulje od 125 dana postoje uvjeti za otvaranje stečaja te je najavio da će to učiniti do petka, kada će imenovati i stečajnog upravitelja.

Odlučeno je također da se angažira zaštitarska služba da bi se štitila imovina od otuđivanja, ali problema o stanju imovine, zaliha, strojeva i nekretnina ne bi trebalo biti, jer je kroz predstečajni postupak sva imovina bila popisana.

Izrazila je uvjerenje da će kroz stečaj biti nastavljena proizvodnja s redovitom isplatom plaća te da će se kroz unovčavanje imovine naplatiti stare plaće. Zbog okolnosti da su se u njihovoj tvornici mijenjali poslodavci, da su radnici dugo očekivali i vjerovali u promjene na bolje, dogodila se, kako kažu radnici, nevjerojatna situacija da je njih 63-je 23 mjeseca radilo bez plaće, a DIP puno plaća i otpremnina duguje i svojim bivšim radnicima, koji su završili na burzi ili otišli u mirovinu.

Kolika su njihova ukupna potraživanja i potraživanja svih ostalih vjerovnika znat će se na idućem ispitnom izvještajnom ročištu. Svi oni koji su još u radnom odnosu, ili su otišli iz tvrtke prije mjesec, dva, dobiti će tri plaće od Agencije za radnička potraživanja, kao i pola od utvrđene priznate otpremnine. Ostatak duga, kao i dug bivšim radnicima, isplaćivat će se od prodaje pokretnina i nekretnina.

Radetić je sa skupa poručila javnosti da je 'dosta toga da i dalje uopće postoje razlučni vjerovnici, poput banaka, koji samo čekaju dan podjele imovine da bi sebi uzeli svoj dio, a ostalim vjerovnicima što ostane'.

'Došlo je vrijeme da tome stanemo na kraj, jer u stečajnom zakonu postoji članak koji kaže da ni jedan vjerovnik ne smije drugome činiti štetu. Banke unaprijed čine štetu radnicima, državi i raznim malim poduzetnicima, dobavljačima i svim institucijama', rekla je Radetić.