28-MJESEČNI REKORD

Kaos u Egiptu podigao cijene nafte iznad 100 dolara

02.02.2011 u 15:01

Bionic
Reading

Cijene nafte skočile su u srijedu na tržištu u Londonu nadomak najviše razine u 28 mjeseci pod utjecajem nastavljenih bojazni da bi nemiri u Egiptu mogli izazvati promjene režima diljem Bliskog Istoka i sjeverne Afrike, gdje se proizvodi više od trećine svjetske nafte

Cijene nafte za isporuke u ožujku porasle su na tržištu u Londonu 30 centi na 102,04 dolara za barel, nakon što su u utorak dotaknule 102,08 dolara, najvišu razinu za terminske ugovore od rujna 2008. Na američkom tržištu bile su veće 40 centi i iznosile su 91,17 dolara.

'S obzirom na neriješene geopolitičke napetosti u Egiptu, cjenovni rizici i dalje ukazuju na uzlazan trend, iako ostali faktori to ne opravdavaju', rekao je analitičar iz Credit Suissea Stefan Graber. 'Očekujemo da će nakon što jenjaju napetosti cijene nafte oslabiti, zbog nabujalih globalnih zaliha'.

Tako je Američki naftni institut (API) u utorak izvijestio da su zalihe sirove nafte u SAD-u porasle u prošlom tjednu više od očekivanja, za 3,8 milijuna barela. Zalihe benzina također su porasls više nego što se očekivalo, za 3,9 milijuna barela, dok su zalihe destilata pale za 1,1 milijuna barela, priopćio je API.

Američka vlada objavit će podatke o zalihama tijekom dana. U međuvremenu je egipatski predsjednik Hosni Mubarak najavio da će predati vlast u rujnu, naljutivši prosvjednike koji žele trenutni kraj njegove 30-godišnje vladavine.

Turski premijer Tayyip Erdogan pozvao je u srijedu Mubaraka da što prije započne s tranzicijom vlasti, rekavši da je vrlo važno 'prevladati trenutno razdoblje privremenom upravom'.

Odlazak Mubaraka promijenio bi politiku na Bliskom Istoku, s implikacijama po Izrael i naftnog diva Saudijsku Arabiju. Iako nemiri u Egiptu dosad nisu utjecali na tranzit kroz Sueski kanal i naftovod Suez-Mediterranean, poremećen je pretovar u egipatskim lukama Aleksandrija i Damietta zbog manjka osoblja i nedostatka carinika.

Egipat kontrolira kanal i naftovod kojim se 2009. ukupno transportiralo više od dva milijuna barela dnevno sirove nafte i naftnih proizvoda.

Organizacija zemalja izvoznica nafte nije sklona povećanju proizvodnje i ne uočava znakove uskog grla u opskrbi. Tako je dužnosnik Libije, članice OPEC-a, kazao da se naftni kartel ne treba sastati u veljači kako bi raspravljao o proizvodnoj politici jer je tržište dobro opskrbljeno a cijena od 100 dolara po barelu opravdana.

OPEC je u srijedu objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njegove nafte iznosila u utorak 96,39 dolara, što znači da je bila 86 centi viša nego dan ranije.