POLANČECOVA IMOVINSKA KARTICA

Kao ministar stekao dionice vrijedne 3 mil kuna

Damir Polančec

Damir Polančec

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Banske dvore Polančec napušta bogatiji za 10-ak tisuća dionica Podravke koje, bez ikakvog objašnjenja, nije prijavljivao u vrijeme stjecanja

Damir Polančec, bivši potpredsjednik Vlade, predao je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa imovinsku karticu više od mjesec dana nakon što je odstupio s funkcije zbog afere Spice. Popis imovine na kraju mandata bitno se razlikuje nego na početku i to u pogledu Podravkinih dionica, piše Poslovni dnevnik. Banske dvore Polančec napušta bogatiji za 10-ak tisuća dionica Podravke koje, bez ikakvog objašnjenja, nije prijavljivao u vrijeme stjecanja. Na odlasku iz Vlade Polančec navodi da ima 13.500 dionica Podravke nominalno vrijednih 4,05 milijuna kuna što je više od svega ostalog što posjeduje. Pri ulasku u Vladu prijavio je 2285 dionica Podravke, dok je 2007. deklarirao da ih ima 3750, po nominali vrijednih preko milijun kuna.

Kako je nastala razlika od oko tri milijuna kuna za 10-ak tisuća dionica Podravke, i to navodno tijekom posljednje dvije godine na vlasti, ključno je pitanje, poručuju stručnjaci. Sugeriraju da, pošto je Polančec još pola godine nakon ostavke dužnosnik, treba to pred Povjerenstvom raščistiti. Esad Čolaković iz mudruženja CROMA smatra da Povjerenstvo može reagirati zbog upitnog načina stjecanja.

"Povjerenstvo može konstatirati da je u njegovom portfelju nastao neobjašnjivi plus, te ga može pozvati da objasni jesu li to bile opcijske dionice, poklonjene ili kupljene na tržištu", kaže Čolaković uz objašnjenje: "Dionička opcija je odgođeno pravo, a može se i ne mora konzumirati. Da bi se mogla alimentirati moraju biti ispunjeni uvjeti, a glavni je da o dodjeli prava svakom nositelju mora postojati odluka skupština. Mnogo toga je misteriozno kod Podravkinih opcijskih dionica", zaključuje Čolaković.

Polančec je nakon ostavke objavio da ima 14.000 opcijskih dionica Podravke u razgovoru za medije. Najavio je da će ih dio prodati i međuvremenu se i riješio 500 dionica. Odlazeći iz Vlade priznao je kao svoju jedinu grešku vezanu uz Podravku to što je skrivao veliki paket dionica na skrbničkom računu. Odmah se počelo spekulirati o razlici od 10-ak milijuna kuna, a Polančec je samo naveo da je razliku u cijeni dionica uložio u stan od 41 kvadrata u Zagrebu (82 tisuće eura), a ostatak je zadržao u dionicama zbog vjere u potencijal kompanije i lojanosti.

Uz menadžerski ugovor, po kojem je imao pravo s odmakom od dvije godine kupiti određeni broj dionica iz trezora za svaku godinu članstva u upravi, potpisao je s Podravkom prije odlaska u Vladu sporazum koji mu je omogućio korištenje raznih stečenih prava, kao i pravo na povratak u kompaniju do 31. prosinca 2007. U slučaju da se to pravo ne iskoristi, po tom sporazumu ima pravo na otpremninu. Polančec se tog prava navodno odrekao, a tvrdi da je jedini član Podravkina menadžmenta koji nije koristio prava na opcijske dionice za sve godine svog mandata.

U Podravci je navodno zarađivao 36 tisuća kuna, a u kartici je prijavio godišnja primanja u Vladi od 240 tisuća kuna. Prijavljena imovina bez dionica vrijedi manje od dva i pol milijuna kuna, a tvrdi da je stečena novcem od plaće, imovinskih prava i kapitala, kreditima i na neki drugi način.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi