SVE PO ZAKONU

Kakvi su to poticaji obećani američkom IBM-u?

21.07.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Tomislav Panenić, tehnički ministar gospodarstva, odbacuje kao neutemeljene priče da je Vlada američkom IBM-u obećala neke posebne beneficije kako bi ih privukla u Hrvatsku. IBM će dobiti, tvrdi ministra, samo ono što ih pripada po zakonu

Američki tehnološki div u Zagrebu će otvoriti svoj globalni Centar tehničke podrške s oko 500 radnih mjesta. Osim Hrvatske IBM je snimao i tržište Slovenije te Slovačke

'Naš paket potpora jedan je od najboljih u regiji. Kad su američki investitori posložili i ostale uvjete koji su njima bili bitni, prvenstveno što se tiče radne snage, odlučili su se za Hrvatsku', rekao je za tportal Panenić.

Objašnjava kako će IBM slijediti uobičajenu proceduru koja vrijedi za sve ulagače. Prvo će Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK) prijaviti svoj projekt, tamo će se napraviti plan realizacije, pratit će se provedba i odobravati poticaji.

Kako se radi o velikoj kompaniji, IBM će poticaje dobivati iz proračuna Ministarstva gospodarstva

'To je standardna procedura. Visina poticaja će ovisiti o realizaciji, a ne o najavi ulaganja', naglasio je Panenić.

Dodaje kako je AIK odradio s Amerikancima administrativni dio posla, a Vlada se uključila da pokaže dobru namjeru. Tako je tehnički premijer Tihomir Orešković odveo IBM-ovce u Tevin centar za globalnu podršku korisnika smješten u Plivi.

'Tu su vidjeli kako nešto slično što oni namjeravaju otvoriti uspješno funkcionira u Hrvatskoj. Uvjerili su se da mogu osigurati kvalificiranu radnu snagu koja može komunicirati na različitim jezicima i da je tehnički potkovana', rekao je Panenić.

On se ne slaže s tvrdnjama da je IBM prvenstveno izabrao našu zemlju zbog jeftine radne snage

'Kad se gleda okruženje, vidi se da nemamo najjeftiniju cijenu rada. To su nam upravo naglašavali kao najveći nedostatak. A naš je najveći plus za njih to što imamo ljude koji kvalitetno govore strane jezike', objasnio je Panenić.

Kolika je vrijednost investicije, Amerikanci još ne žele otkriti, tako da je teško procijeniti kolike će dobiti poticaje od države. U Zakonu o poticanju ulaganja naveden je niz potpora čija izdašnost ovisi o vrijednosti investicije i broju zaposlenih.