POSLODAVCI ALARMIRAJU:

'Kakve reforme? Ovo su vatrogasne mjere!'

30.09.2013 u 12:47

Bionic
Reading

'Projekcije proračuna za 2014. su alarmantne, a daljnji rast deficita neodrživ', ocijenio je Ivica Mudrinić, predsjednik HUP-a, na konferenciji za medije na kojoj su vodeći hrvatski poslodavci javnosti predstavili preporuke za izlazak iz krize i najavili polugodišnje praćenje uspješnosti reformi

Kako bi doprinijeli promjeni negativnog gospodarskog trenda koji već petu godinu zaredom rezultira padom BDP-a, rastom nezaposlenosti i sve lošijim životnim standardom građana, HUP je razradio paket prioritetnih reformskih mjera vezanih uz 13 područja oko kojih bi se trebali fokusirati svi reformski napori.

'Želimo potaknuti Vladu na sustavan pristup reformama, strategijama i promjenama koje su nužne', rekao je Mudrinić naglašavajući da reforme trebaju rezultirati povoljnijom poslovnom i investicijskom klimom.

Područja za koja je HUP predstavio ciljeve i preporuke su: povećanje konkurentnosti, fiskalna konsolidacija, reforma javne administracije, lokalne uprave i samouprave, smanjenje poreznog i parafiskalnog opterećenja gospodarstva, uklanjanje investicijskih i poslovnih barijera, reforma pravosuđa, reforma obrazovanja, zdravstva i mirovinskog sustava i teritorijalnog ustroja, liberalizacija tržišta rada, restrukturiranje i konsolidacija državnih poduzeća, povećanje i proširenje ponude kapitala, jačanje poduzetničke klime, aktivna politika privlačenja investicija te otvoren i kvalitetan socijalni dijalog.

Mudrinić je napomenuo da su predstavnici HUP-a prijedloge reformskih mjera prezentirali Vladi još prije ljeta upozoravajući pritom da se stanje u protekla tri mjeseca dodatno pogoršalo.

Predstavnici poslodavca posebno su se osvrnuli na Vladine fiskalne smjernice kritizirajući planirano povećanje proračunskog deficita. Mudrinić je naglasio da je daljnji rast deficita neodrživ, a Zdenko Adrović, predsjednik Uprave Riffeisen banke, upozorio da cijena hrvatskog duga kontinuirano raste. 'U posljednjih nekoliko mjeseci, cijena zaduživanja se toliko promijenila da je taj pokazatelj katastrofalan za Hrvatsku', rekao je Adrović dodajući da se Hrvatska danas skuplje zadužuje od Rumunjske, Bugarske i Mađarske.

Analitičar Velimir Šonje prezentirao je set pokazatelja kojima će HUP mjeriti rezultate reformi i koje će javno objavljivati dva puta godišnje. 'Mjerit ćemo realizaciju, a ne aktivnosti na reformama', naglasio je Šonje. Za svako od 13 područja mjerit će se od dva do 10 pokazatelja; rezultat će biti HUP Skor, numerički iskaz (ocjena) rezultata reformi, pri čemu ocjene kreću u rasponu od 20 (najslabija) do 80 (najbolja).

Prvo područje za koje je HUP napravio Skor je 'Fiskalna konsolidacija'. Skor fiskalne konsolidacije prati pet pokazatelja: rizik zaduživanja, prihode proračuna, rashode proračuna, saldo proračuna te javni dug. Trenutačni skor Fiskalne konsolidacije je 34,6, a zaključak je da je taj skor nizak te da se kontinuirano pogoršava.