PRILIKE IZ KAOSA

Kako zaraditi na pobjedi Donalda Trumpa?

  • Autor: Tomislav Oharek
  • Zadnja izmjena 09.11.2016 13:08
  • Objavljeno 09.11.2016 u 13:08
Donald Trump Burza

Donald Trump Burza

Izvor: Reuters / Autor: /Staff/Remote

Dok se još čeka reakcija američkih burzi na pobjedu Donalda Trumpa na američkim burzama, one svjetske na nju nisu reagirale nimalo blagonaklono i sve su otvorile trgovanje u minusu. Međutim, upravo u takvoj reakciji tržišta neki vide priliku za zaradu

Mickey Levy, glavni ekonomist Bernberga, naglasio je u utorak objavljenom izvješću da će pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima 'vjerojatno odmah rezultirati negativnom reakcijom tržišta' te da će dolar 'vjerojatno izgubiti na vrijednosti u odnosu na ostale valute'. Levy ipak očekuje oporavak tržišta, međutim točan vremenski okvir za to će ovisiti o Trumpovim izjavama i 'naznakama razumnosti' nove administracije koje bi trebale umiriti ulagače.

Sva moć, naravno, nije koncentrirana u rukama predsjednika. On će trebati potporu Kongresa i Senata za provedbu zakona.

Panika se pak u posljednje vrijeme pokazala kao odličan recept za burzovne potrese. Naime, u posljednjih 18 mjeseci indeks S&P 500 dvaput je pao za 10 posto, nakon čega se vraćao na razine prije tih padova. Kako ukazuje MarketWatch, ako se u indeksne fondove redovito ubrizgava novac kroz mirovinske programe američkih poslodavaca, veliki padovi mogu biti odlična stvar jer je dio uloga investiran po povoljnijim cijenama. No ipak prečesto pojedinačni ulagači kupuju po visokim, a prodaju po niskim cijenama.

I kako onda zaraditi novac na Trumpovoj pobjedi? Za početak je najbolje utržiti strah.

Kada su ulagači u panici, tradicionalno se okreću sigurnim ulaganjima Reuters

Kada su ulagači u panici, tradicionalno se okreću sigurnim ulaganjima Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters/Kai Pfaffenbach


Zlato se i dalje često percipira kao najsigurnije ulaganje. Obično raste kada dolar pada ili kada ulagače preplaše neke nove okolnosti koje utječu na tržište.

Jason Brown, glavni investicijski direktor i šef portfelja FundX Investment Groupa, stoga preporučuje ulaganje u SPDR Gold Trust, kojemu je vrijednost jučer porasla za 1,29 posto. Onima pak koji se žele kladiti na oporavak rudarskih kompanija što se bave vađenjem zlata preporučuje VanEck Vectors Gold Miners ETF, kojemu je vrijednost jučer porasla za 5,38 posto.

Brown osim toga preporučuje ulaganje u dionice s tržišta u razvoju koje su se počele oporavljati. On vjeruje da će u potencijalno inflatornom okruženju dionice s tržišta u razvoju biti snažne, no ukazuje na to da će 'one pasti ako ljudi budu smatrali da mogu zaraditi novac na tržištu roba'.

Među fondovima koji trguju izvedenicama (ETF) Brown favorizira Vanguard FTSE Emerging Market ETF, koji je pao za 3,53 posto, i iShares MSCI Emerging Markets ETF, koji je pao za 3,11 posto.

Među najvećim sektorskim dobitnicima mogle bi biti tvrtke iz zdravstvenog sektora Reuters

Među najvećim sektorskim dobitnicima mogle bi biti tvrtke iz zdravstvenog sektora Reuters

Izvor: Reuters / Autor: Reuters


Brown usto vjeruje da će se američki ulagači ponovno okrenuti obvezničkom tržištu koje je ranije ove godine poguralo komunalne, telekomunikacijske i nekretninske kompanije. No napominje da će uz izvjesno zadržavanje niskih kamatnih stopa ulagači teško na obveznicama moći zaraditi više od dva posto. Desetogodišnje obveznice američkog ministarstva financija trenutno imaju prinos od oko 1,8 posto.

Svima onima koji su spremni riskirati s dionicama MarketWatch preporučuje da obrate pažnju na dionice kompanija iz zdravstvenog sektora. S obzirom na to da su njihove dionice bile među najvećim gubitnicima, a u svjetlu mogućeg gašenja programa opće zdravstvene zaštite Obamacare, one bi se mogle prometnuti u najveće dobitnike.

No, s druge strane, Donald Trump ima plan povećanja uvoza lijekova, što bi moglo oboriti cijene medikamenata u SAD-u, pa će i dalje dionice u tom sektoru biti volatilne pod utjecajem politike

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!