NAZOVI AGENCIJU

Kako utjerati plaće kad tvrtka ode u stečaj

  • Autor: Antonela Radić
  • Zadnja izmjena 04.06.2012 15:12
  • Objavljeno 04.06.2012 u 15:12
I sisačka tvornica Herbos je u studenom otišla u stečaj

I sisačka tvornica Herbos je u studenom otišla u stečaj

Izvor: Cropix / Autor: Mate Piškor

Od 2010. radi Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, koja zaposlenicima bankrotiranih tvrtki isplaćuje zakonom propisane naknade na ime neisplaćenih plaća. Postoji samo jedna kvaka, a to je da se radnik mora javiti Agenciji u roku od mjesec dana od pokretanja stečaja

Pokušaj čišćenja bilance gospodarstva, kojeg provodi Ministarstvo financija, uzrokovat će val stečaja. Najavljuje se da bi u likvidaciju trebalo poslati barem 20.000 tvrtki, koje su ionako mrtve, a nemaju ni zaposlenika. Ipak, novi ciklus recesije 'pojest će' i neke tvrtke koje su u ovom trenutku na koljenima, ali ipak žive. Samo u blokiranim tvrtkama radi oko 30.000 ljudi, a one će po svoj prilici kad tad morati u stečaj. Zato nije zgorega podsjetiti radnike na njihova prava u tom mučnom procesu.

Prvo, stečaj se provodi u cilju namirenja vjerovnika ili restrukturiranja i održavanja djelatnosti poduzeća. Pokreće se zato što je procijenjeno da tvrtka više ne može ispunjavati svoje obveze, a najčešće je prestala i isplaćivati plaće. Za početak treba znati se stečaj treba otvoriti nakon isteka 60 dana blokade, a ako ga ne želi pokrenuti Uprava, na to pravo imaju i radnici.

Pokretanje stečaja za radnika je u pravilu besplatno pa nema nikakvih zapreka da to učini. Radnici su prema hrvatskim normama u prvom redu naplate u stečajnom postupku, što znači da njihova potraživanja imaju pravo prvenstva naspram podmirivanja dugova ostalim vjerovnicima.

Za veliki broj zaposlenika problem je u tome što u trenutku kad se otvori stečaj tvrtka ostane bez imovine i sredstava, a male su tvrtke uglavnom registrirane s temeljnim kapitalom od svega 20.000 kuna. Radnici često misle da unatoč pravu na neisplaćene plaće i otpremnine, zbog sporosti pravosuđa, u stvarnosti ostaju bez ikakvih prava. U krivu su! Od 2010. radi Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca, koja ispunjava prava dana zakonom. Postoji samo jedna kvaka, a to je da se radnik mora javiti Agenciji u roku od mjesec dana od pokretanja stečaja. Na web stranicama Agencije su objavljeni kontakt brojevi, pa je svakome moguće uputiti jednostavni zahtjev za isplatom naknade.

Postupak je jednostavan, a svaki radnik ima pravo na šest minimalnih plaća, koja u Hrvatskoj iznosi 2.814 kuna u bruto iznosu. To je, naravno, u slučaju da se radniku nije isplaćivala plaća dulje od šest mjeseci, ali u svakom slučaju radnik ima pravo na nadoknadu minimalno tri mjeseca. Također ima pravo i na naknadu za otpremnine, ali u minimalnom iznosu od pola bruto minimalne plaće po godini staža, a to u neto iznosu jedva prelazi 1.000 kuna. Iako nije puno, pravilo kojim se u ovoj fazi – kada kontinuirano gledamo kako radnici u slučaju stečajeva ostaju bez ičega - treba rukovoditi jest: bolje išta, nego ništa!

Da nije riječ o neagilnoj Agenciji pokazuje, podatak po kojem su samo u 2010. isplatili radnicima 84 milijuna kuna, a ukupno od osnivanja od 2003. zajedno s bivšim Fondom za razvoj i zapošljavanje radnicima je namireno 188 milijuna kuna naknada. Od poslodavaca u stečaju vraćen je mali iznos novca, a zaposlenici ove važne Agencije troše na svoja primanja manje od pet milijuna kuna godišnje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi