ZASJENILA GA GRČKA DRAMA

Kako stručnjaci ocjenjuju HDZ-ov ekonomski plan

30.06.2015 u 15:22

Bionic
Reading

Vrhunac grčke drame koju domaći mediji i javnost prate opravdano velikom pozornošću u sjenu je pomalo bacio jučerašnju prezentaciju gospodarskog programa HDZ-a. Iako se radilo o zatvorenom kružoku na kojem su stranačkoj vrhušci stručnjaci s bavarskog instituta Ifo predstavili program, neki ciljevi i mjere, usprkos svoj tajnovitosti, dospjeli su u novine

Kao glavni cilj ekonomske politike, piše Večernji list, postavljen je rast BDP-a od tri-četiri posto godišnje. Smanjenje javnog duga na 60 posto i držanje deficita u okviru od tri posto te ulazak u eurozonu do 2025. godine.

Planira se smanjenje PDV-a na dječju hranu i proizvode te na još neku hranu. Nakon izlaska iz krize smanjila bi se opća stopa PDV-a, sada je 25 posto, ali nije poznato za koliko.

Kao motor gospodarskog rasta vidi se privatni sektor te se predlaže rasterećenje proizvodnih poduzeća većim poticajima za proizvodnju, rezanje parafiskalnih nameta te izmjene u porezu na dohodak. Najavljeno je i osnivanje fonda za nove izvore financiranja poduzetnika i tvrtaka u razvoju (startupova).


Kad je riječ o tečajnoj politici, zagovara se stabilna kuna. Podsjetimo kako je njemački ekonomist Hans-Werner Sinn koji radi na HDZ-ovom gospodarskom programu govorio o devalvaciji valute, ali u kontekstu globalnih kretanja. Mnogi su tada to shvatili kako se i HDZ zalaže za slabljenje kune.

Ipak, Večernji piše, kako bi se u slučaju potrebe uveo plutajući tečaj za izvoznike uz zaštitu za građane. Kako bi se to konkretno izvelo, još je nepoznato.

Predlažu se i izmjene Zakona o radu kako bi se dio umirovljenika vratio na tržište rada, s tim da bi im država garantirala dio mirovine u slučaju da nađu posao s malom plaćom. Isto bi se primijenilo i za nezaposlene koji ne bi gubili cijelu naknadu.

Nisu impresionirani

Domaći ekonomisti nisu impresioniranim onime što je do sada poznato iz HDZ-ovog ekonomskog programa.

'Glavni ciljevi - smanjenje javnog duga na 60 posto i deficit od tri posto – općepoznate su stvari iz Mastriškog ugovora. Time su se nabacivali i na prošlim izborima. Ako je to stvarno njihov glavni cilj, onda je to razočaravajuće', rekao je za tportal Ivan Lovrinović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

On ne vidi u predloženim mjerama neku novu gospodarsku politiku koja bi domaću ekonomiju iščupala iz ralja dugogodišnje krize.

'Spominju se porezne promjene kako bi se potaknuli mali i srednji poduzetnici. I aktualna vlast stalno radi porezne promjene. To neće pomoći kad je glavni problem nelikvidnost i neplaćanje', mišljenja je Lovrinović.

Grčki poučak

Zanimalo nas je što o HDZ-ovom gospodarskom programu misli njegova nekadašnja članica Martina Dalić, bivša ministrica financija koja je napustila stranku razočarana njezinim reformskim kapacitetima. Međutim, ona je, kaže, toliko zaokupljena Grčkom da je zapostavila domaće događaje.

'Slike koje stižu iz Grčke veoma su poučne za hrvatski primjer. Bit će biti zanimljivo vidjeti hoće li u narednim mjesecima hrvatski političari iz toga izvući ikakvu pouku i prilagoditi ponašanje. Dosta detaljno sve to pratim jer je to dobar primjer za to što se desi kad se vodi neodgovorna politika. Hrvatska i Grčka slične su po tome što u politici u velikoj mjeri dominira populizam i ne postoji ravnoteža između populizma i političke odgovornosti', rekla je Dalić.

Ekonomski analitičar i konzultant Damir Novotny za Večernji list je izjavio kako u gospodarskom programu HDZ zasad iščitava samo opća mjesta bez konkretnih poteza.

'Kad se kaže da ćemo smanjiti javni dug, pitam se kako. Prodajom Ine i autocesta možemo se preko noći vratiti na razinu od 70 posto BDP-a. Deficit je s 5,2 posto na tri posto jedino moguće smanjiti otkazima ili rezanjem plaća', komentirao je Novotny.