zna se red

Kako se štedi u Njemačkoj: Gradovi i općine smanjuju javnu rasvjetu jer su cijene struje jednostavno postale previsoke

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 15.05.2022 13:08
  • Objavljeno 15.05.2022 u 13:08
Ulična rasvjeta u Njemačkoj

Ulična rasvjeta u Njemačkoj

Izvor: Profimedia / Autor: Ronny Rose / Alamy / Alamy / Profimedia

Neki gradovi i općine u Njemačkoj počeli su smanjivati intenzitet javne ulične rasvjete kako bi uštedjeli na struji čije cijene i dalje rastu nakon ruske invazije na Ukrajinu

Smanjenje intenziteta rasvjete ili gašenje nepotrebnih svjetala samo su neke od ideja koje imaju štedljivi Nijemci, kaže za agenciju dpa Alexander Handschuh iz njemačke udruge gradova i općina.

U gradu Weimaru na istoku zemlje javna se rasvjeta pali pola sata kasnije i gasi pola sata prije u odnosu na vrijeme prije ruske invazije, što uz druge mjere gradu uštedi 100.000 kilovatsati struje ili oko 40.000 eura po sadašnjim cijenama.

Na zapadu zemlje, u Mainzu gleda se kako smanjiti broj upaljenih rasvjetnih tijela oko pješačkih i biciklističkih staza, a intenzitet rasvjete senzorima je smanjen za pedeset posto u nekim dijelovima grada.

Grad također planira uvesti 'pametna svjetla' koja će se paliti samo u trenutku kada javnom površinom prolaze biciklisti ili pješaci. Slične mjere uvest će se i u gradu Darmstadtu, koji pola godišnjeg proračuna po sadašnjim cijenama struje potroši na javnu rasvjetu.

Veliki gradovi na istoku Njemačke, Leipzig i Dresden, za sad su odbacili takve mjere jer su zabrinuti za 'sigurnost u prometu', a u Oldenburgu na sjeveroistoku zemlje planira se čak produljiti vrijeme tijekom kojeg je upaljena javna rasvjeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!