novi gazda

Gotovo je: Pavao Vujnovac preuzima Fortenovu, poznato i koliko bi je mogao platiti

29.11.2023 u 15:17

Bionic
Reading

Danas je Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija i krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, najavila promjenu vlasničke strukture - sankcionirane ruske banke izlaze iz vlasništva, a novi većinski vlasnik bit će tvtka Open Pass pod kontrolom Pavla Vujnovca

'Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje financijske štete i stvaranje operativnih poteškoća u poslovanju, a koje su do sada bile rezultat sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije', priopćeno je iz Fortenove.

Što se zapravo dogodilo? Krovna nizozemska holding kompanija objavila je da je postignut dogovor s kompanijom Open Pass Ltd., najvećim nesankcioniranim dioničarom (imateljem depozitarnih potvrda u Fortenova STAK-u) Fortenova grupe, koji bi trebao rezultirati novom vlasničkom strukturom u kojoj više neće biti sankcioniranih suvlasnika. Open Pass je tvrtka pod kontrolom Pavla Vujnovca.

Dogovor se odnosi na prodaju i prijenos 100 posto udjela koji Fortenova Group TopCo B.V. drži u kompaniji Fortenova Group MidCo B.V. na novoosnovanu nizozemsku korporativnu strukturu, a ona se sastoji od nizozemske zaklade Iter STAK Stichting i nizozemskog društva Iter BidCo B.V., za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Od tog iznosa, pola milijarde eura kupci plaćaju bezuvjetno na zaključenju transakcije, a isplata preostalih do 160 milijuna eura vezana je uz postizanje ugovorom preciziranih financijskih ciljeva Fortenova grupe, koje bi upravo ova transakcija trebala omogućiti.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Financijski ciljevi, s čijim ostvarivanjem je razmjerno povezana isplata preostalog iznosa, prije svega su ugovaranje održivog refinanciranja u 2024. godini, pod uvjetima boljim od sadašnjih, te dosezanje određenih omjera duga i dobiti iz operativnog poslovanja, nižih od sadašnjih.

Ako u sljedeće tri godine dođe do uvrštavanja Fortenove na organizirano tržište ili prodaje materijalne imovine kompanije, ugovor predviđa moguće dodatne isplate sadašnjim dioničarima koji neće sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi. Podsjetimo, Fortenova grupa je u rujnu ove godine potpisala ugovor o izdavanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura, kojim je kratkoročno refinanciran dug kompanije na rok do kraja studenoga 2024. godine, te će sadašnji kreditori, fondovi kojima upravlja američki HPS Investment Partners, i dalje imati zalog na udjele u kompaniji MidCo.

Odobrenje za transakciju, koje je neophodno za njeno zaključenje, tražit će se od dioničara (imatelja depozitarnih potvrda Fortenova Group STAK-a) na skupštini, a zaključenje glasanja očekuje se 19. prosinca 2023. godine. Dogovor o kojem će glasati dioničari (imatelji depozitarnih potvrda) takav je da u novoj vlasničkoj strukturi, pod jednakim uvjetima kao i OpenPass, mogu sudjelovati svi kvalificirani dioničari, odnosno praktički svi nesankcionirani sadašnji imatelji depozitarnih potvrda kompanije, među kojima je i cijeli niz partnera i dobavljača Fortenova grupe.

Sadašnji dioničari, koji nisu pod sankcijama zbog ruske agresije na Ukrajinu, tako će moći ili samo prenijeti svoje vlasništvo u novu kompaniju BidCo, uz dobrovoljnu opciju dodatne investicije povećati svoj suvlasnički udjel ili odabrati opciju isplate, odnosno izlaska iz vlasničke strukture. Sankcioniranim dioničarima njihovi će pripadajući iznosi biti uplaćeni na poseban račun, kojem će moći pristupiti kada to dozvole propisi Europske unije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine.

  • +12
Fortenova Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Kako će točno izgledati nova vlasnička struktura, ovisit će o interesu sadašnjih nesankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda za dodatnom investicijom u suvlasništvo. Kako bi, bez obzira na razinu interesa dioničara za dodatnom investicijom, osigurao sigurnu dostupnost sredstava potrebnih za zaključenje transakcije po dogovorenoj cijeni, Open Pass je pristao osigurati isplatu cijelog dogovorenog iznosa, ako to bude potrebno.

Fortenova Group TopCo, točnije njena uprava, jednoglasno je odlučila odobriti ovu transakciju, odnosno staviti je na glasanje imateljima depozitarnih potvrda kao rezultat dugog procesa tijekom kojeg je TopCo tražio ponude za kupnju Fortenova grupe, odnosno za transakcije slične kupoprodaji, od različitih strana.

Nakon toga su uslijedili opsežni pregovori s Vujnovčevim Open Passom, a on se pokazao jedinim sudionikom spremnim osigurati sav novac potreban za akviziciju udjela u strukturi MidCo putem strukture BidCo, ako to bude potrebno. Prilikom donošenja odluke, Uprava, koja uz dosadašnje direktore uključuje dva novoimenovana neovisna direktora, uzela je u obzir interese svih dionika te je posebnu pozornost posvetila pitanjima kao što su osiguravanje potrebnih sredstava i način upravljanja novom strukturom BidCo. Upravu su savjetovali vodeći globalni pravni i financijski stručnjaci, uključujući odvjetnička društva Akin Gump LLP i Houthoff Coöperatief U.A. te investicijsku banku Lazard Frères & Co., a neovisna međunarodna investicijska banka Houlihan Lokey dala je svoje mišljenje o prikladnosti financijskih uvjeta ponude (fairness opinion).

Predložena transakcija također ima jednoglasnu preporuku izvršnih direktora Fortenova grupe d.d., kao i članova Upravnog odbora Fortenova grupe d.d. koji nisu u sukobu interesa zbog povezanosti s Open Passom ili zbog zakonskih ograničenja ne mogu sudjelovati u glasanju. Oni su odlučili podržati transakciju jer je u najboljem interesu Fortenova grupe, njenog poslovanja i svih njenih dionika.

Tim povodom je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao:

'Postizanjem ovog dogovora svim će sadašnjim nesankcioniranim dioničarima naše kompanije pod jednakim uvjetima biti omogućeno da donesu odluku o tome žele li nastaviti biti suvlasnici u novoj vlasničkoj strukturi Fortenova grupe, u kojoj više neće biti sankcioniranih dioničara, a koji će pri tome biti kompenzirani u skladu sa sankcijskom regulativom. Postizanje dogovora s Open Passom, koji je pristao osigurati ukupan iznos transakcije, ako to bude potrebno, ključna je prekretnica koja za nas otvara novo poglavlje i daje novu perspektivu Fortenova grupi. Početkom rata u Ukrajini našli smo se ne svojom krivnjom u situaciji da nas sankcionirano rusko suvlasništvo bitno ograničava u poslovanju i daljnjem razvoju, čineći dugoročno i održivo refinanciranje praktički nemogućim, i ta će se situacija sada napokon promijeniti, na dobrobit svih naših zaposlenika, partnera, kupaca i širih zajednica država u kojima poslujemo. Posebno mi je drago što će realizacija ovog dogovora omogućiti konačno plaćanje dobavljačima bivšeg Agrokora, većina kojih su i današnji partneri Fortenova grupe, duga koji je na nizozemskoj holding kompaniji Fortenova Group TopCo u iznosu od 82 milijuna eura.'

Kako bi dioničari Fortenova grupe mogli donijeti informiranu odluku o tome kako će glasati, kao i odluku o tome hoće li i uz koji iznos eventualne dodatne investicije prenijeti svoje udjele u BidCo STAK, kompanija Fortenova Group TopCo pripremila je detaljne materijale dostupne investitorima, s kojima će se također održati telekonferencijski razgovor. Završetak transakcije, koji se očekuje između prvog i drugog kvartala 2024. godine, također će zahtijevati odobrenje određenih sankcijskih tijela, kao i odobrenja tijela nadležnih za zaštitu tržišnog natjecanja u više jurisdikcija.