SPAŠAVAJU GA VOĆNJAK I SUPRUGA

Kako Popijač plaća ogromnu ratu kredita?

10.08.2011 u 12:44

Bionic
Reading

Iako mu je rata kredita zbog podivljalog švicarca skočila na čak 23.000 kuna i za četiri tisuće je veća od njegove plaće, za ministra gospodarstva Đuru Popijača nema zime. Iz gabule ga spašavaju primanja supruge Marine i njegov voćnjak

Poveliki kredit od čak 507.000 švicarskih franaka Popijačevi su podigli prije četiri godine, s tim da bi ga trebali isplatiti do 2027. Novac su uložili u kupnju zemljišta i izgradnju hale u Rakitju pored Zagreba za proizvodnju dekorativnih zidnih obloga. Tvrtku pod imenom Deko-kamen vodi Popijačeva supruga.

Ministar tvrdi da posao ide dobro, iako se to baš i ne bi dalo zaključiti iz financijskih izvješća. U zadnje četiri godine ionako neveliki prihodi su se više nego prepolovili. U najboljoj godini 2007. Deko-kamen je uprihodio samo oko 3,5 milijuna kuna, da bi prošle godine taj iznos bio manji od milijun kuna, s tim da je zabilježen gubitak od 1.200 kuna

Niti financijski tvrtka ne stoji sjajno. Iz bilance za prošlu godinu vidljiva je vrlo visoka zaduženost u odnosu na vlastiti kapital. Kratkoročne obaveze iznose 417.821 kunu, dugoročne 855.301 kuna, dok su kapital i rezerve nešto veće od 25.000 kuna

Na temelju čega se Popijač hvali da tvrtka dobro radi, nije jasno, ali je zato očito da samo iz njezinog poslovanja teško može vraćati podignuti kredit.

Na sreću po našeg ministra, osim u zidne obloge on je u zadnje dvije-tri godine ozbiljna sredstva uložio u još jedan posao koji ga sad spašava – voćarstvo.

Pored Čazme ima voćnjak od oko deset hektara uredno registriran kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s dvoje zaposlenih. Većinom uzgaja jabuke, a ima i nešto krušaka te vinograd. Lani je, otkrio je ministar, proizveo oko 200 tona jabuka, a većinu uroda prodao je Agrofructusu Ivice Todorića

Prošle godine otkupna cijena po kilogramu jabuka iznosila je 2,60 kune, tako da je Popijač uprihodio više od 500.000 kuna. Sličan iznos, a možda i veći, ovisno o urodu, ministar može očekivati i ove godine.

Od prije pet mjeseci prihodovna strana kućnog budžeta Popijačevih bogatija je za još jednu stavku. Supruga Marina, inače magistrica šumarstva, dobila je posao u tvrtki Sunčane šume Jake Andabaka. Dopala ju je zasigurno dobro plaćena direktorska fotelja.

Kad se to pribroji unosnim jabukama, njegovoj ministarskoj plaći, a nešto kapne i iz Deko-kamena, Popijači se s kreditom u švicarcima, sigurni smo, daleko bolje nose nego većina običnih građana.