Cijene padaju

Kako je Beč postao žarište moguće europske nekretninske krize

18.05.2023 u 15:05

Bionic
Reading

Tržište nekretnina u Beču počelo je brzo gubiti na vrijednosti. U odnosu na svibanj prošle godine, cijene stanova i kuća pale su 12,2 posto, a drugi najgori grad u EU po padu cijena je Stockholm, u kojem su nekretnine tresnule 6,4 posto

Prema podacima kojima raspolaže Bloomberg, cijene stanova u Madridu, Milanu i Zürichu istodobno rastu. Što se to događa u Austriji?

Bečko tržište, na kojem je fokus podjednako podijeljen između najma i kupnje, pogodile su više kamatne stope na stambene kredite te usporavaju nove investicije u beton. Iako su prosječne cijene najma pale na sedam eura za kvadrat, one su i dalje prilično visoke zbog dugog perioda rasta u proteklim godinama.

No očekuje se da će cijene najma, a posljedično i vrijednosti nekretnina, i dalje padati jer je cijelo europsko tržište u problemima nakon završetka ere jeftinog novca i povijesno niskih kamata.

Rast kamatnih stopa koje diktiraju centralne banke poskupio je kredite diljem kontinenta čije se stanovništvo već muči s krizom životnih troškova, kakve nije bilo više od 40 godina. U takvom okružju cijene nekretnina nastavit će padati, piše Bloomberg, a Europa bi se mogla naći pred brzim otrežnjenjem nakon niza godina stabilnog rasta vrijednosti stambenih i poslovnih prostora.

Prema agenciji Real Immobilienvermittlung, sve više Austrijanaca koji se sele u ili prema Beču zanima najam, a kupnja po trenutnim kamatnim stopama nije im primamljiva. Uz to, nekretnine su još uvijek preskupe i prema austrijskoj središnjoj banci vrijede 40 posto više u odnosu na 'realnu' vrijednost.

  • +3
Nekretnine u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

No kako se tržišni uvjeti pogoršavaju, tako pada apetit za stambenim kreditima - novoodobreni krediti samo u ožujku pali su 60 posto u odnosu na ožujak 2022. i to u cijeloj Austriji.

Jedno od najaktivnijih nekretninskih tržišta, ono u Dublinu, također se počelo hladiti uz pad cijena od 2,4 posto u ožujku. Irska vlada već razmišlja o mjerama pomoći za sve koji imaju stambene kredite. Unatoč manjku nekretnina za stanovanje u Berlinu, cijene su pale i u glavnom gradu Njemačke i to za jedan posto u proteklom mjesecu.

Najgore bi u novoj krizi mogli proći Britanci jer se u njihovoj državi stambene kredite može ugovoriti s fiksnom kamatom samo na dvije ili pet godina. Zbog toga će čak 1,4 milijuna Britanaca već ove godine morati refinancirati svoje kredite, jasno, uz nepovoljnije uvjete i to će, prema pisanju Bloomberga, okončati rast cijena nekretnina u Londonu.