NAJAM NEKRETNINA

Kako do državnog stana od 20 kuna po kvadratu?

29.05.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Za 86 stanova koje iznajmljuje država za 20-25 kuna po kvadratu stiglo je čak 580 zahtjeva u Agenciju za promet nekretninama (APN). Od toga je zasad odobreno 56, a prve ključeve najmoprimcima u petak će uručiti ministrica Anka Mrak Taritaš, rečeno nam je u Ministarstvu graditeljstva

Najveći broj stanova, njih 78, nalazi se u Novom Jelkovcu u Sesvetama, a ostali su u Bjelovaru (dva stana), Nerežišću na otoku Braču (pet stanova) i Ogulinu (jedan stan).

Većinom se radi o stanovima površine od 70 do 80 kvadrata. Cijena najma za one koji su veći od 60 četvornih metara je 20 kuna, a za površinom manje stanove najam je 25 kuna. Više informacija o stanovima možete saznati ovdje

Država je odlučila da najamnina bude nepromjenjiva najviše tri godine. Ugovor se sklapa na pet godina, uz mogućnost produljenja za još tri godine.

U slučaju da najmoprimac odluči kupiti stan, a ima ugovor na tri godine, kupoprodajna cijena bit će umanjena za cjelokupni iznos plaćene najamnine

Ako od zaključenja ugovora o najmu do zaključenja ugovora o kupoprodaji prođu više od tri godine, ali ne više od pet, cijena će biti umanjena za 85 posto iznosa uplaćene najamnine.

Nakon pet godina najma kupoprodajna cijena neće se umanjivati.

Zahtjev za najam mogu podnijeti samo hrvatski državljani i to ako zadovoljavaju određene uvjete: da u vlasništvu nemaju odgovarajuću nekretninu na području na kojem žele unajmiti državni stan te da im je prihod – u tromjesečju prije oglašavanja javnog poziva – po članu obitelji najmanje 30 posto prosječne plaće isplaćene u mjestu u kojem se nalazi stan što se iznajmljuje.

Na što se točno misli pod pojmom 'odgovarajuća nekretnina' i koji vam sve dokumenti trebaju za podnošenje zahtjeva, možete pogledati ovdje

Davanje stanova u najam, ističu u APN-u, provodi se bez posebnih ograničenja i prema vremenskom redoslijedu podnošenja potpunih zahtjeva za najam određene nekretnine.

Ministrica Mrak Taritaš najavila je kako se razmišlja o tome da država otkupi još stanova koje bi po povoljnim uvjetima ponudila građanima, a točan broj stanova i model po kojem će se to napraviti znat će se do kraja godine.