CRNA PROGNOZA CROME

Kad tresnemo o zemlju, zvat će se to – hrvatski sindrom

25.11.2011 u 11:29

Bionic
Reading

'Ponašamo se kao čovjek koji pada s visokog nebodera, a na svakom katu viče: Sad je sve dobro', slikovito je opisao trenutno stanje u zemlji Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Croma (HUM-Croma)

Ako nova vlada ne krene u drastične reforme, za dvije, najdulje tri godine, njegova je procjena, snažno ćemo tresnuti o zemlju.

'Zvat će se to hrvatski sindrom. Kao grčki ili argentinski. To znači ljudi na cestama, promjena vlade svaki tjedan i devalvacija kune po nekoliko puta. Sve nas to čeka ako sami, dobrovoljno, ne napravimo promjene', upozorava Ferdelji.

Croma je prije šest mjeseci prezentirala 'masterplan' koji bi Hrvatsku trebao izvući iz krize te joj osigurati gospodarski rast od čak šest do 10 posto u srednjoročnom razdoblju.

Što su od toga u svoje gospodarske programe uvrstile političke stranke? Ferdelji kaže da je otprilike od 60 do 70 posto 'masterplana' prihvaćeno, s tim da najveće zamjerke ima na programe HDZ-a i Kukuriku koalicije

'To nisu gospodarski, već izborni programi. Prije svega vodili su se time da ne uvrijede ni preplaše nijednu skupinu. Za razliku od njih, mnoge male, pa čak i srednje stranke uzele su naš plan i sad ga, poput HSLS-a, prilično oštro zastupaju', ocijenio je Ferdelji.

Kao jedan od glavnih prioriteta nove vlasti, ističe, trebao bi biti teritorijalni preustroj zemlje koji će trajati najmanje dvije godine. Smanjenjem broja lokalnih jedinica sa sadašnjih 600 na 150 umanjili bi se nameti gospodarstvu za čak četiri puta.

Croma će danas na svom tradicionalnom godišnjem susretu podijeliti nagrade za poduzetnike godine. Prošle godine među četrnaest laureata bila je i Ljerka Puljić, dobitnica nagrade za životno djelo.

Ovogodišnji dobitnici su: Dubravko Hoić iz Calzedonije, Gordana Deranja iz Tehnomonta, Josip Mihalić iz Jedinstva, Jasna Zemljić iz Styria medije, Ivan Cerovečki iz Kotka konfekcije, Vedran Gržetić iz Milenij granda, Gordana Puhelek iz Mikronisa, Vitomir Klasić iz Ivanićplasta, Katica Pupić-Bakrač iz Zračne luke Zagreb, Ivana Kolar iz Termi Tuhelj, Alojzije Šestan iz Šestan-Buscha i Dragutin Špiljak iz Vetropack straže.

Među bivšim laureatima Cromine nagrade su Miroslav Kutle, Josip Protega i Zdravko Pevec, koje danas povezujemo s gospodarskim kriminalom.