ZAJEDNO ZBOG PROFITA

Jugosferu oživljavaju Atlantic, Gorenje i NIS

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 16.09.2010 11:15
  • Objavljeno 16.09.2010 u 11:15
Emil Tedeschi

Emil Tedeschi

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

Bloomberg piše da će tri kompanije, Atlantic grupa, Gorenje i NIS, u želji za povećanjem profita oživjeti jugosferu te da ljudi, iako možda nisu spremni za novu jugosferu, u njoj već žive

Bloomberg piše da je Franjo Bobinac, izvršni direktor slovenskog Gorenja, odlučio probiti barijere nastale tijelom rata devedesetih na Balkanu, kako bi osnaži profit kompanije.

Gorenje se nada većem profitu, baš kao i vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi i Naftna industrija Srbije NIS.

Tri kompanije oživjet će stare veze kako bi razvile 'novu jugosferu'. Hrvatska, Srbija i Slovenija u pregovorima su o spajanju avioprijevoznika i željeznica u državnom vlasništvu burzi, kako bi ponovno uspostavile veze i pojačali svoje ekonomije.

'Sjećam se vremena kada su političari kritizirali kompanije koje su poslovale s ostalim zemljama iz bivše Jugoslavije', kazao je Bobinac dodajući da troje direktora želi 'promovirati vrhunske proizvode iz nekoć ujedinjene države'.

Prema podacima MMF-a, zajednički BDP šest bivših jugoslavenskih zemalja Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine te Kosova iznosi 192 milijarde dolara.

Timothy Ash, voditelj istraživačkog odjela tržišta u razvoju u Royal Bank of Scotland, kaže da se ove zemlje čine kao 'prirodni partneri'. Tim Judah, novinar časopisa Economist koji je prvi upotrijebio izraz jugosfera, kaže da ljudi možda nisu spremni na 'novu jugosferu, ali u njoj žive'. 'Ujutro piju hrvatsko mlijeko, zatim gledaju program na bosanskoj televiziji jedući grickalicu koju proizvodi srpska kompanija koja je u vlasništvu slovenske kompanija, koju bi trebala kupiti hrvatska kompanija'.

Novinari Bloomberga podsjećaju da su Slovenija i Hrvatska odlučile riješiti nesporazume vezane uz Novu Ljubljansku banku d.d. Napominju i da je Tedeschi kupio slovensku Drogu Kolinsku kako bi prisvojio Cocktu, konkurenta Coca-Cole i najbolje prodavano piće u komunističkim vremenima.

Spominju i kupnju osječkog Butana koju je izvršio slovenski Petrol te sporazum o dugoročnom strateškom povezivanju Mercatora-S sa srpskim društvom Coka. Podsjećaju i na to da će slovenske, hrvatske i srbijanske željeznice osnovati zajedničku tvrtku sa sjedištem u Ljubljani.

'Vlade su pronašle zajednički jezik i rade na daljnjem razvoju odnosa, što nas čini sretnima', komentirao je Emil Tedeschi za Bloomberg.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!