Financiraju EU i HT

Jug Hrvatske dobiva pokrivenost širokopojasnim internetom

03.02.2020 u 10:14

Bionic
Reading

Ugovor za projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Dubrovnika, koja bi za oko 11.000 kućanstava te 1200 tvrtki i institucija na području od Dubrovačkog primorja do Konavala omogućila pristup ultra brzom internetu, potpisan je u ponedjeljak u Dubrovniku.

Potpisali su ga dubrovački gradonačelnik Mato Franković i direktor Odjela za razvoj i implementaciju EU BB programa u Hrvatskom Telekomu Milan Meden.

Grad Dubrovnik nositelj je 93 milijuna kuna vrijednog projekta uz partnerstvo s općinama Konavle, Župa dubrovačka i Dubrovačko primorje, a gradonačelnik Franković zahvalio je dubrovačko-neretvanskom županu Nikoli Dobroslaviću na viziji i pripremi projekta kao preduvjeta za realizaciju.

"Da nije odrađen taj veliki posao, ne bismo se mogli ni natjecati. Vidjeli smo u međuvremenu da je bolje projekt podijeliti u zone. Najveći dio sredstava bit će povučen iz fondova EU, a drugi će financirati Hrvatski Telekom. Hvala načelnicima jer smo zajedničkim nastupom došli do iznimno visoko vrijednog projekta. Ovo će olakšati stanovnicima Dubrovnika, Konavala i Župe dubrovačke brži, bolji i sigurniji Internet“, rekao je Franković.

Župan Nikola Dobroslavić podsjetio je kako je projekt razvoja širokopojasne infrastrukture u županiji počeo prije četiri godine. "Imamo tri potpodručja. Prvo je Dubrovnik s područjem od Dubrovačkog primorja do Konavala, drugo je Pelješac s otocima, a treće dolina Neretve. Sva su tri projekta spremna za kandidaturu. Prvo područje je uspjelo, a očekujem da će HT pokazati interes i za druga dva područja. Stalo nam je da nam cijela županija bude pokrivena i nadam se da će država ponoviti ovaj natječaj“, objasnio je Dobroslavić.

Milan Meden rekao je da je ugovorom određen nastavak izgradnje širokopojasne infrastrukture na jugu Hrvatske. "HT je jedan od najvećih privatnih investitora u infrastruktura, usporedivo s ulaganjem u Pelješki most s pristupnim cestama. Imamo na području Dubrovnika ostvaren već niz ovakvih projekata, jer naša je uloga da svi građani dobiju kvalitetu širokopojasnog projekta. Samo u inftrastrukturi je ulaganje 72 milijuna kuna, od čega se pola vraća iz EU fondova nakon uspješne provedbe", izjavio je Meden.

Dodao je kako se ovim projektima osigurava digitalna transformacija, inovativnost, podizanje zaposlenosti i BDP-a te korištenje usluga e-Građanin, e-Županija, SmartParking i slično. Nakon iskaza interesa, dvije javne rasprave i izrade nacrta Plana razvoja širokopojasne infrastrukture (PRŠI), Grad Dubrovnik je u postupku predodabira izabran među 16 gradova i općina od 71 prijavljenih za dostavu prijave za dodjelu bespovratnih sredstava. HT Telekom izabran je natječajem za partnera po investicijskom modelu A, te će biti odgovoran za projektiranje, izgradnju i upravljanje mrežom.

Ukupna vrijednost projekta je 93 milijuna kuna, od čega partner HT Telekom financira prihvatljive investicijske troškove sa 57 milijuna kuna, dok se ostali iznos od 36 milijuna kuna financira iz bespovratnih sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Mreža širokopojasnog Interneta trebala bi biti ostvarena do 31. prosinca 2023. godine, do kada se očekuje izgradnja i stavljanje u operativno stanje.