NOVA PRAVEDNOST

Josipović nagradio tvrtku koja zabranjuje sindikat

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 07.02.2011 09:54
  • Objavljeno 13.12.2010 u 11:48
ivo josipović, Sandro Veronesi

ivo josipović, Sandro Veronesi

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je za posebne zasluge u gospodarstvu odlikovao talijanskog investitora Sandra Veronesija, osnivača i većinskog vlasnika tekstilne grupacije Calzedonia koja u Hrvatskoj ima četiri tvornice

Za odličje Veronesija su predsjedniku predložile Međimurska i Varaždinska županija gdje se i nalaze njegovi proizvodni pogoni.

U obrazloženju nagrade stoji kako je Calzedonia 2001. pokrenula prvu proizvodnu greenfield investiciju u Hrvatskoj izgradnjom čakovečke tvornice Tubla. Do danas su Talijani izgradili još tri pogona, a njihova ukupna ulaganja se procjenjuju na oko 630 milijuna kuna. Trenutno zapošljavaju oko 1.500 radnika, s tim da su krizne 2009. zaposlili 270 novih djelatnika.

Osim toga, Calzedonia je kroz svoju zakladu Sveti Zeno donirala 1,1 milijun kuna, sve u škole i vrtić, te je stalni pokrovitelj Varaždinskih baroknih večeri i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Sve to je, smatraju u Uredu predsjednika, i više nego dovoljno da se odličjem Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića nagradi vlasnik Calzedonije Veronesi.

Međutim, na Josipovićev izbor zamjerku ima Svjetlana Šokčević, predsjednica Sindikata tekstila.

'Nije dobro dijeliti nagrade samo na osnovi ukupnih prihoda, broja zaposlenih i vrijednosti izvoza. Zaposlenima to ne znači ništa. Važni parametri bi trebali biti i odnos prema radnicima, socijalni dijalog i ostalo. U Calzedoniji ne dopuštaju osnivanje sindikata. Nisu nam dopustili niti da se obratimo radnicima, s obrazloženjem - koje smo čuli od menadžera - da radnici za to nisu zainteresirani', kaže Šokčević za tportal.

Štoviše, kaže ona, prije nekoliko tjedana upozorila je predsjednika preko njegovog ureda da pazi kome dijeli gospodarske nagrade, poučena negativnim iskustvom iz nekih prijašnjih godina, jer bi on trebao biti moralna vertikala.

'Kad se dodjeljuju takva odličja mislim da bi se trebalo nešto pitati i socijalne partnere. Ovako sam svaki put neugodno iznenađena kad se nagradi tvrtka u kojoj nije dopušteno sindikalno organiziranje. Pokazalo se da bilanca nije sve. I Kamensko je imalo famoznu bilancu pa znamo kako je završilo. Važni su ljudi!', ističe Šokčević.

Kako u tvornicama Calzedonie sindikat nema svoje povjerenike, Šokčević nam nije znala reći kakve su plaće i ostali uvjeti rada. Prosječna plaća radnika u domaćoj tekstilnoj industriji je mizernih 2.100 kuna neto

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi