KOSOR: REFORME SE PROVODE

Josipović: Mijenjamo samo table na vratima

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 06.06.2011 15:06
  • Objavljeno 06.06.2011 u 13:44
jadranka kosor, ivo josipović

jadranka kosor, ivo josipović

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Svi koji nešto znače u gospodarstvu i politici okupili su se u ponedjeljak u zagrebačkom hotelu Westin na tradicionalnom Danu poduzetnika. Ove godine organizator skupa Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) željela je još snažnije upozoriti na teško stanje u privredi i ukazati na to da se nalazimo na svojevrsnoj prekretnici. Zbog toga je bilo za očekivati da će se i u pozdravnom govoru premijerke Jadranke Kosor čuti nešto novo, međutim ništa od toga

Svoje gotovo polusatno obraćanje okupljenim poduzetnicima, bankarima i političarima, Kosor je iskoristila da još jednom nabroji već poznate zakone i mjere koje je njezina Vlada dosad donijela i provela.

Kosor: Sve što HUP predlaže Vlada provodi

Sve je to još začinila s nekoliko biranih statistički pokazatelja – rast izvoza, pad nezaposlenosti (uobičajeno u ovo doba godine), rast industrijske proizvodnje - koji govore kako Hrvatska, evo, ipak izlazi iz krize.

Premijerka se tako pohvalila kako podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) za svibanj pokazuju da je nezaposlenost pala ispod 300.000 (298.719 registriranih nezaposlenih) te da je u prošlom mjesecu zaposleno čak 70 posto više ljudi nego u travnju.

Središnja tema Dana poduzetnika bilo je predstavljanje HUP-ova strateškog programa Hrvatska do 2015. godine. Osvrnula se Kosor i na taj dokument s konstatacijom kako je Vlada većinu njihovih zahtjeva provela ili provodi. Ukratko, dalo bi se zaključiti, da je manje-više nepotreban.

Kosor je svoj govor započela s podsjećanjem na posjet pape Benedikat XIV. koji, ustvrdila je, svi nosimo u srcima.

'Posjet Svetog Oca osnažio nas je i ohrabrio da s više pameti, poštovanja i zajedništva učinimo korak dalje', ustvrdila je Kosor.

Ergović: Poduzetnici više ne mogu izdržati

Da i nije baš sve tako bajno u državi Hrvatskoj, upozorio je premijerkin prethodnik za govornicom hotela Westin, predsjednik HUP-a Ivan Ergović

Naglasio je kako se čitavo društvo nalazi na prekretnici, zbog krize iz koje, istaknuo je, sporije izlazimo od drugih te zbog skorog ulaska u EU.

'Ulazak u Uniju velika je prilika za Hrvatsku. Ali već sada moramo znati kako ćemo sutra raditi i poslovati u EU kako bismo bili konkurentni, povećali izvoz i zaštitili nacionalne interese', rekao je čelnik HUP-a.

Upozorio je vlastodršce kako je privatnom sektoru postao pretežak teret da se samo nosi s krizom te da očekuje pomoć od države, prije svega kroz provođenje nužnih reformi. Okupljenim političarima Ergović je poručio da se mogu nadati HUP-ovoj podršci na predstojećim parlamentarnim izborima samo ako u svoje programe uključe njihove prijedloge

osipović: Mijenjamo samo table na vratima

Zadnji govornik u svečarskom dijelu HUP-ovog skupa bio je predsjednik Ivo Josipović. Na početku je napomenuo kako je s njegove pozicije lako biti kritičan jer gospodarstvo ne ulazi u njegovu sferi odgovornosti.

Pozvao je na što bržu reformu lokalne samouprave koja, kaže, često koči poduzetničke inicijative.

'Ne smije nam se događati da samo izmijenimo tablu na vratima ukidajući neku instituciju, i da pritom dvije spojimo u jednu, a ekipa koja u njima radi ostane ista', kritizirao je predsjednik.

Od stranaka na prestojećim izborima Josipović očekuje da će staviti naglasak na svoje gospodarske programe jer, upozorio je, nova vlada neće imati vremena za kalkulacije bez obzira tko ju sastavljao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi