TRŽIŠTE KAPITALA

Još jedan usporen dan na Zagrebačkoj burzi, indeksi oslabili

Zagrebačka burza

Zagrebačka burza

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

U petak se na hrvatskom tržištu kapitala trgovalo slično kao i dan ranije – likvidnost je opet bila poprilično slaba, dok su dionički indeksi bilježili blaga negativna kretanja

Posljednji trgovinski dan u tjednu nije donio mnogo uzbuđenja na Zagrebačkoj burzi. Indeks CROBEX je veći dio dana proveo u crvenom teritoriju, a zaključio je s padom vrijednosti za 0,32 posto na 1.686,79 bodova, čime je uvezao dva negativna dana. I drugi indeksi su uglavnom izgubili na vrijednosti, najviše CROBEXturist s padom za 1,92 posto, a neznatne dobitke od 0,09 posto su uknjižili jedino građevinski indeks CROBEXkonstrukt i prehrambeni CROBEXnutris. Na tjednoj razini, pak, CROBEX je ostvario neznatan dobitak od 0,08 posto, ali dovoljan da održi pozitivan niz od četiri uzastopna tjedna rasta.

Likvidnost tržišta je ponovno bila vrlo skromna, a trgovanje usporeno, s obzirom da je ukupni dionički promet iznosio tek oko 3,5 milijuna kuna, gotovo identično kao i dan ranije. Međutim, ovoga puta niti jedno izdanje se nije moglo pohvaliti milijunskim prometom. Najviše se trgovalo povlaštenim dionicama Adrisa u iznosu od 710 tisuća kuna, i to uz rast cijene za 0,81 posto na 375,00 kuna, a s prometom većim od 400 tisuća kuna su slijedili Valamar Riviera i Hrvatski Telekom, pri čemu su oba izdanja uknjižila pad, i to za 1,47 posto na 26,80 kuna, odnosno za 0,84 posto na 177,50 kuna.

Među likvidnijim izdanjima su prevladala negativna kretanja, a najviše se ističu dionice Đuro Đaković grupe, čija je cijena potonula gotovo šest posto, Turisthotel je izgubio više od tri posto, dok su Atlantska plovidba, Optima Telekom i Dalekovod upisali minuse veće od jedan posto. S druge strane, među aktivnijim dobitnicima su se istaknule inače slabo likvidne dionice Terra Firme skokom cijene većim od devet posto i prometom od 245 tisuća kuna, dok su dionice Privredne banke Zagreb porasle 5,66 posto.

Dobitnik dana: Terra Firma +9,15% 155,00

Gubitnik dana: Bilokalnik-IPA -42,03% 200,00

CROBEX: -0,32% 1.686,79

Više o kretanju na tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!