UZ POTPORU DRŽAVE

Jeftine kredite tražit će Podravka i HPB

26.01.2010 u 08:54

Bionic
Reading

Agrokor se prošle godine zadužio uz kamate od 10 posto, tada ocijenjene vrlo povoljnima, no kako će Vlada svojim mjerama plasirati novac putem HBOR-a i poslovnih banaka po kamatama, kako je najavljeno, od najviše sedam posto, mnoge manje tvrtke već sada vide opasnost od nekog novog projekta Agrokora. Za to bi veličina novca mogla 'pojesti' njihove projekte

– Najbitniji je projekt, pa ako za nečiji treba dosta novca, ali donosi novu vrijednost i radna mjesta, ne bi trebao biti sporan – kazao je za Večernji list konzultant Ante Babić. Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, potvrđuje da treba podržavati nove projekte i po mogućnosti proizvodne. Ako to bude kriterij, onda je primjerice upitno za koji bi se novi projekt kandidirala Podravka, kojoj je trenutačno sigurno prioritet pokriti gubitke i platiti buduće obveze.

No predsjednik NO Ljubo Jurčić potvrdio je da će se i Podravka kandidirati za ta sredstva. Isto planira i HPB, koji je također upao u probleme zbog neodgovorno napravljenih gubitaka bivše uprave. U Adriatici.net, koja se donekle uspjela oporaviti, čekaju konkretne uvjete te će tek tada razmotriti hoće li se kandidirati ili ne. S druge strane, tu su tvrtke koje imaju gubitke, ali isključivo zbog krize, no već i isplanirane projekte. No jasni su, potrebna su dugoročna sredstva i kamata od najviše sedam posto, kako bi mogli biti konkurentni.

Prve aukcije za kredite koje će dijeliti HBOR i poslovne banke te za one za koje će država u jednom dijelu biti jamac mogle bi početi potkraj veljače, potvrđeno je ovih dana u HBOR-u.