hangar 18

Koprivnički proizvođač mobitela u blokadi, ukupan dug viši od sto milijuna kuna

31.07.2019 u 15:29

Bionic
Reading

Koprivnička tvrtka Hangar 18, proizvođač mobitela i tableta pod brendom NOA, danas je priopćila kako je nakon 15 godina poslovanja ušla u restrukturiranje, što znači da će u dogovoru s bankama pokušati pronaći rješenje za nagomilani dug

'S obzirom na broj zaposlenih, djelatnosti kojima se bavi i tržištima na kojima posluje, Hangar 18 će provesti određene organizacijske promjene i uvesti poboljšanja u poslovne procese. Svima je u interesu da tvrtka sa 100 zaposlenih opstane na tržištu i da dalje normalno funkcionira jer osim Hrvatske posluje u osam zemalja', priopćeno je iz kompanije.

Tvrtka je osnovana 2005. godine, a glavni biznisi su joj maloprodaja kroz lanac trgovina H18 Megastore, veleprodaja, osobna i gaming računala te mobiteli, tableti i televizori NOA.

Donedavno se tvrtka kitila raznim uspjesima i nagradama. Revizorska kuća Deloitte prije dvije godine stavila ju je među 50 najbrže rastućih tvrtki u srednjoj Europi, a dva puta zaredom bili su u društvu 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike. Uspjesi su se nizali još lani, kada im je HGK dodijelio Zlatnu kunu za najuspješnije srednje poduzeće.

I kako su došli na rub stečaja? Pogled na poslovne knjige govori da su im prihodi i dobit stabilno rasli zadnjih pet godina, da bi lani dosegli 148 milijuna kuna. No istovremeno, lani su gotovo 50 posto rasle i kratkoročne obveze te su dosegle ukupan iznos od 84 milijuna kuna, od čega Hangar 18 čak 62 milijuna kuna duguje bankama, a dobavljačima je dužan 14 milijuna kuna. K tome treba dodati 25 milijuna kuna dugoročnih kredita.

  • +6
Mobitel NOA N7 - ilustracija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

S druge strane, ukupna dugoročna imovina tvrtke vrijedi 31 milijun kuna, dok u kratkoročnoj imovini ima 102 milijuna kuna, od čega je 28 milijuna potraživanja, a čak 63 milijuna kuna u zalihama, što će reći da se Hangarova roba baš i nije dobro prodavala jer su prošle godine zalihe porasle 20 milijuna kuna, a toliko su rasle i godinu ranije.

Da cijela stvar bude još gora, portal Danica.hr javlja da poslovanje Hangara 18 češljaju porezni inspektori i financijski revizori, a njihovi anonimni izvori tvrde kako će se u cijelu priču vjerojatno uključiti i kriminalistička policija. Vlasnik i direktor Hangara 18 je Mario Kralj, koji je tvrtku, kako je sam rekao u brojnim intervjuima, pokrenuo kao tinejdžer s prijateljima u garaži.