Eksplozija cijena:

Komad ovog povrća u popularnim supermarketima košta više nego litra goriva

29.11.2023 u 08:09

Bionic
Reading

Kupci u popularnim njemačkim supermarketima mogu očekivati eksploziju cijena popularnog prehrambenog artikla

Pojedine namirnice ponovno poskupljuju u njemačkim trgovinama, što izravno osjećaju kupci u Kauflandu, Lidlu i drugim supermarketima.

U proljeće ove godine eksplozija cijena ove namirnice u supermarketima i diskonterima izazvala je veliki problem. Ponekad se činilo da se proizvodima poput tjestenine, brašna i maslaca trguje gotovo kao luksuznom robom.

Početkom godine jedan je krastavac koštao oko dva eura, ponegdje i tri puta više. U poslovnici Edeke u Hamburgu za ovo je povrće čak naplaćena paprena cijena od 3,29 eura. Činilo se gotovo jezivo kada su neke trgovine počele prodavati 'krastavce narezane na tanke kriške' kako bi ogromna cijena bila malo podnošljivija, piše Fenix Magazin.

Onda je došlo ljeto i donijelo privremeno olakšanje. Cijene krastavaca pale su na 30 centi po komadu. Ali, ta su vremena sada prošla.

Cijene opet vrtoglavo rastu, a prosječan kupac u Kauflandu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji jedan krastavac plaća nevjerojatnih 1,59 eura. Usporedbe radi, litra benzina ili dizela u Njemačkoj košta 1,7 eura, a u Hrvatskoj 1,4 eura. Lidl i dalje naplaćuje 1,39 eura za krastavac.

Kaufland je objavio da je snizio cijene za više od 2.300 artikala, jer su pojeftinile sirovine.