GOSPODARSKI FORUM

Javna poduzeća više nisu izvor nelikvidnosti

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 15.09.2009 18:49
  • Objavljeno 15.09.2009 u 18:13
Polančec Velesajam

Polančec Velesajam

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Dragan Matic

Na Gospodarskom forumu, tradicionalnom susretu predstavnika Vlade i gospodarstvenika na Jesenskom međunarodnom Zagrebačkom velesajmu, ministri iz gospodarskih resora odgovarali su na pitanja u polupraznoj Kongresnoj dvorani. Najviše se govorilo o prevladavanju nelikvidnosti, problemima graditeljskog sektora i privatizaciji brodogradnje

U odgovoru na pitanje Ante Miloša, čija tvrtka ima problema s naplatom od brodogradilišta, Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, izrazio je zadovoljstvo puno većim interesom za privatizaciju brodogradilišta od očekivanog. Polančec je rekao da vjerovnici mogu biti sigurni u naplatu potraživanja jer model predviđa da ulagač sam predloži koji dio obveza preuzima na sebe, a koji dio prepušta državi. Prema njegovim riječima, državnim jamstvima pokriven je dug brodogradilišta od 8,2 milijarde kuna. 'Vlada trenutačno daje selektivna jamstva bodogradilištima isključivo za projekte koji su u tijeku. Cilj je da se ne stvore prevelike dodatne obveze', rekao je Polančec.

Odgovarajući na brojna pitanja vezana uz rješavanje problema nelikvidnosti, Polančec se pohvalio da je većina javnih poduzeća značajno smanjila obveze i skratila rokove plaćanja. Problema još ima s Inom, ali ovoga tjedna bi se trebala održati sjednica Nadzornog odbora na kojoj će biti predstavljen program mjera za poboljšanje likvidnosti s ciljem da do kraja godine Ina nema obveza prema državnom proračunu i da u primjerenom roku od 60 dana izvršava svoje obveze.

U osvrtu na problem likvidnosti, ministar financija Ivan Šuker naglasio je da nijedna tvrtka nema specijalni tretman. Rekao je da svaka tvrtka u problemima može tražiti od Ministarstva financija obročnu otplatu obveza, ali uz vrlo striktne uvjete koji uključuju i zateznu kamatu od 14 posto u slučaju kašnjenja otplate. Spomenuo je i slučaj Ine, naglašavajući da je Ina dobar dužnik, jer ako ne bude plaćala, ima dovoljno nekretnina.

Ideju koju je promovirao Radimir Čačić o preuzimanju dionica Ine u zamjenu za dug Šuker je nazvao neozbiljnom jer, prema njegovim riječima, 'Ina nema svojih dionica u vlasništvu'.

Odgovarajući na pitanja o novim poreznim olakšicama i povećanju raznih poticaja, ministar Šuker je istaknuo da je oko 87 posto rashoda proračuna vezano uz utvrđena prava, poručujući da za bilo kakve poticaje treba povećati rashode.

Željka Žderića, predsjednika Uprave Konstruktora i predsjednika udruženja graditelja zanimalo je kako će se prema graditeljstvu odnositii proračun za 2010. U izlaganju o oživljavanju stanogradnje, ministar Šuker je rekao da je potrebno postići tripartitni dogovor između banaka, graditelja i države, pri čemu bi se najprije graditelji i banke trebali obvezati na smanjenje cijena stanova i kamata na stambene kredite. Tada bi tek država bila spremna pomoći s poticajima. Šuker je zaključio da je pad kupnje stanova prvenstveno rezultat psihološkog efekta, a ne stvarnog pada kupovne moći.

Što se tiče cestogradnje, resorni ministar Božidar Kalmeta je rekao da će uskoro biti predstavljen novi četverogodišnji plan izgradnje autocesta koji će biti puno manji nego prethodni. Stoga je, kao i Polančec, građevinarima dao do znanja da se moraju više orijentirati prema inozemstvu u potrazi za novim poslovima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi