alternativa hotelima

Japanski regulatori pretražili urede Airbnb-ja

17.11.2017 u 13:55

Bionic
Reading

Airbnbovi poslovni prostori u Japanu pretraženi su zbog sumnje u kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju, priopćio je u petak internetski gigant

Japanska Komisija za poštenu trgovinu (Fair Trade Commission - JFTC) navodno je pretražila urede zbog sumnje da Airbnb od korisnika traži da se registriraju samo na njihovim stranicama i da prekinu suradnju s drugim platformama.

'Japan Fair Trade Commission pretražio je na licu mjesta prostorije Airbnb Japana i mi surađujemo s njihovom pokrenutom istragom', navodi se u priopćenju kompanije.

'Airbnb ne traži od iznajmljivača odnosno partnera u Japanu da registriraju smještajne kapacitete isključivo kod Airbnb-ja i surađivat ćemo s JFTC-om kako bismo riješili nedoumice koje možda imaju', napominju iz tvrtke.

Dužnosnik JFTC-a Kazuyuki Katagiri odbio je komentirati pretrage uz objašnjenje da vlasti ne komentiraju tekuće istrage.

Platforma Airbnb omogućuje vlasnicima nekretnina da putem Interneta pronađu korisnike s kojima će dijeliti smještaj uz naknadu. Postali su popularna alternativa hotelima, a odraz su sve učestalijeg oslanjanja potrošača na usluge najma putem Interneta i u drugim područjima, poput prijevoza.

Suočeni su ujedno sa sve glasnijim kritikama da dodatno zaoštravaju problem nestašice stambenog prostora i da istiskuju konkurenciju tradicionalnih iznajmljivača smještajnih kapaciteta. Stoga su pojedini gradovi, poput New Yorka, Miamija i Berlina, odlučili oštro regulirati njihovu djelatnost, napominje agencija AFP.