DOSTUPAN I U HRVATSKOJ

Upoznajte Airbnb za hendikepirane osobe

01.04.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Nije uvijek jednostavno doznati je li kupaonica dovoljno široka za invalidska kolica, koliko su visoki pragovi i koliko stepenica treba savladati do ulaznih vrata. Postoji servis koji vam može pomoći

Više od deset posto svjetske populacije fizički je ograničeno u kretanju na neki način, zbog hendikepa, bolesti ili visoke životne dobi. Zadnja kategorija u konstantnom je porastu kako stanovništvo u prosjeku sve više stari, naročito u razvijenim zemljama.

Osobama s posebnim potrebama putovanja često predstavljaju značajno veći izazov nego ljudima bez zdravstvenih problema i ograničenja. Nije uvijek jednostavno doznati je li, recimo, kupaonica dovoljno široka za invalidska kolica, koliko su visoki pragovi i koliko stepenica treba savladati do ulaznih vrata.

Taj problem želi riješiti Handiscover, švedski intenetski servis koji prikuplja i nudi podatke te vrste.


Svojevrsni Airbnb za hendikepirane osobe pokrenuo je Sébastien Archambeaud nakon što se susreo s brojnim poteškoćama prilikom pronalaženja odgovarajućeg smještaja tijekom putovanja sa sinom, koji pati od bolesti mišića. Riječ je o oglasniku turističkog smještaja koji sobe, apartmane, kuće za odmor i slično razvrstava u jasno označene tri kategorije, kako bi olakšao odabir smještaja u skladu s razinom pokretljivosti.

Handiscover trenutno nudi katalog s više od 1.200 smještajnih kapaciteta prilagođenih hendikepiranim osobama u Francuskoj, Južnoafričkoj Republici, Španjolskoj... Od siječnja ove godine počeli su uvrštavati i turističke objekte iz Hrvatske, uz pomoć tvrtke Adriatic-Home koja će preuzeti oglase, marketing i aktivnosti na društvenim mrežama za regiju Adriatic, a uložila je i vlastita sredstva u projekt.

Već je dostupno nekoliko desetaka objekata na obali Jadrana, mahom u Istri i Kvarneru. 'Cilj je do kraja godine je doseći broj od šest tisuća oglasa, a u drugom dijelu godine ući i na tržište Sjedinjenih Država. Paralelno s rastom ponude bit će razvijana i web stranica koja će u ovoj godini omogućiti i povezivanje channel managerom', rekao je tportalu direktor Adriatic-Home Krešo Gudelj